Foto: Shutterstock

Tagvinduer kan hjælpe til energibesparelser i nye huse

tirsdag 26 sep 17
|
Veltilpassede tagvinduer kan hjælpe med at skabe energibesparelser i nye huse uden at gå på kompromis med indendørsmiljøet. Det viser en ny ph.d.-afhandling fra DTU Byg.

Alle nye bygninger i EU skal være "næsten energi-neutrale" inden udgangen af 2020. Vinduer er centrale for, om disse krav kan afbalanceres med et godt oplyst og behageligt indendørs miljø, der understøtter behov og trivsel hos beboerne.

En ny ph.d.-afhandling fra DTU Byg har identificeret og sammenlignet de forskellige kombinationer af vinduestørrelse og egenskaber, der ville gøre det muligt at opfylde behovene for energi, dagslys og varmekomfort. Tagvinduer er en særlig effektiv kilde til naturlig dagslys med stort potentiale i denne sammenhæng, viser afhandlingen ”Roof windows in low-energy buildings – analyses of demands and possibilities for future product development”, der er skrevet af Gunnlaug Cecilie Jensen Skarning.

Hovedresultatet i afhandlingen er, at det er muligt at forberede de nuværende bedste standard-praksisser inden for tagvinduer på en måde, der gør det lettere og mere omkostningseffektivt at konstruere og opføre næsten energi-neutrale huse i overensstemmelse med alle krav.

Energibesparelser og fleksibelt design kan følges ad

Analyserne i afhandlingen viser, at behovet for tilstrækkeligt dagslys og termisk komfort kan opfyldes i ethvert hus designet med en rimeligt indretning til dagslys uden brug af mere avancerede midler end veldimensionerede vinduer til dagslys og passende solbeskyttelse på vandrette og syd-, øst- og vestvendte ruder.

Med forbedrede varmeegenskaber i tagvinduer kan de næsten energi-neutrale behov opfyldes samtidig med, at der sikres stor fleksibilitet i bygningens design.

Afhandlingen viser desuden, at forbedringer i tagvinduerne, som reducerer varmetab i vinduer og rammekonstruktioner, kan give brugerbesparelser i størrelsesordenen 50-320 euro pr. kvadratmeter forbedret vindue. Hvis lignende priser kan gøre sig gældende i forbindelse med investeringer, kan næsten energi-neutrale huse realiseres på en mere omkostningseffektiv måde end i dag.

Gunnlaug Cecilie Jensen Skarning forsvarede sin afhandling den 25. september 2017.

    

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere