Photo: Colourbox

OL-svømmere blev kvikket op af blåt lys

mandag 05 sep 16

Kontakt

Jakob Hildebrandt Andersen
Videnskabelig assistent
DTU Sundhedsteknologi
Jeanette Ottesen var blandt de danske svømmere, der benyttede sig af blåt lys til at forbedre reaktionstiden under OL i Brasilien.

Det er ikke nemt at yde sit bedste som OL-svømmer, når døgnrytmen bliver vendt op og ned. Under det nyligt afholdte OL i Brasilien, der ligger fem timer forskudt fra Danmark, lå semifinaler og finaler mellem klokken 22 og midnat. Svømmerne havde dermed to udfordringer. Tidsforskellen blev håndteret ved at rejse til Rio i god tid og holde fast i kendte trænings-, spise- og sovetider. Den anden og større udfordring var at svømmerne skulle holde sig friske til de sene konkurrencer. For at forbedre svømmernes reaktionstid og give dem en god nats søvn udviklede DTU Fotonik derfor sammen med Team Danmark et særligt lyskoncept. Lyset blev opsat i fællesrum og værelser på svømmernes hotel og lyste med varierende blåt lys i løbet af dagen for at understøtte døgnrytmen.

Rigeligt med lys

"Kroppen går ned i gear, når det bliver mørkt. Derfor kompenserede vi for det manglende lys ved at sørge for rigeligt med lys på værelserne. For at holde svømmerne friske inden konkurrencerne, lyste pærerne med et ekstra højt indhold af blåt lys. Det får kroppen til at tro, at det er dag, og den skal være aktiv,“ forklarer Jakob Hildebrandt Andersen, der er videnskabelig assistent på DTU Fotonik.

De seneste år har DTU Fotonik arbejdet med lysets betydning for især ældre menneskers trivsel og helbred. Det blå lys sænker blandt andet hormonet melatonin, som gør os trætte. Melatonin er vigtig for menneskers sundhed og den menneskelige døgnrytme. Forskning viser, at det blå lys både kan hjælpe på humøret, sætte gang i energien og have en indflydelse på kortidshukommelse, indlæring og døgnrytme.

Photo: Jakob Hildebrandt Andersen
Foto: Jakob Hildebrandt Andersen

Bliver mere vågen

Blandt de danske OL-atleter, der benyttede det blå lys i Brasilien, var svømmeren Jeanette Ottesen. Hun var desuden en af de svømmere, der benyttede lyset umiddelbart inden konkurrence som del af den specifikke forberedelse. Som bekendt vandt Jeanette Ottesen bronze i 4 x 100 meter medley. Allerede før OL testede DTU Fotonik og Team Danmark, om lyset gav den ønskede effekt på OL-svømmeren. Reaktionstesten viste, at man kunne forbedre Jeanette Ottesens reaktionstid med omkring 15 millisekunder ved at eksponere hende for blåt lys 20 minutter før testen.

"Første gang jeg hørte, at lyset kunne forbedre min svømning, kunne jeg godt se det for mig. Når man kommer ind i et skarpt lys, bliver man mere vågen, end hvis man sidder i et mørkt rum,“ fortæller Jeanette Ottesen.

Hun mener, at lyset især kan erstatte koffein, som hun tidligere har brugt inden en konkurrence. Og fordelen er åbenlys. Det kan tage op til et døgn at få koffeinen ud af kroppen, mens det blå lys har en langt kortere halveringstid. Med blåt lys undgår man således at ødelægge nattesøvnen inden en vigtig konkurrence. Blåt lys er ifølge Jakob Hildebrandt Andersen specielt oplagt til kortdistancediscipliner som løb og svømning, hvor der kræves en hurtig reaktionstid.

Relaterede Videoer