Statoil Prisen til forskning i kunstige muskler

torsdag 30 mar 17

Kontakt

Anne Ladegaard Skov
Professor
DTU Kemiteknik
45 25 28 25

Kontakt

Anders Overgaard Bjarklev
Rektor
45 25 10 00

Om dielektriske polymerer

Krydsbundne polymerer, for eksempel silikone, hvorpå der påføres ultratynde elektroder. Når der påføres spænding til elektroderne, vil filmen bevæge sig, så man kan skabe kunstige bevægelser - eksempelvis når man laver hjælpemidler til lammede, eller kunstige insekter.

Processen virker også omvendt, så man kan omdanne bevægelser i filmen til elektricitet. Det kan udnyttes til at høste eksempelvis bølgeenergi eller til at lave en skosål, der genererer strøm når du går. 

Om Anne Ladegaard Skov

Anne Ladegaard Skov er MSc (Chem Eng) fra 2001 og Ph.d. fra 2004. Efter Ph.d-studiet var Anne Ladegaard Skov Research fellow ved Department of Physics, Cambridge (2005-2006). Hereftter har Anne Ladegaard Skov været ansat ved DTU Kemiteknik – nu som lektor og Centerleder for Dansk Polymer Center. I marts 2017 forsvarede Anne Ladegaard Skov sin doktorafhandling.

Læs mere om Anne Ladegaard Skov i portrættet ’Forsker ved et tilfælde’

Anne Ladegaard Skov modtager Statoil Prisen 2017 for sin internationalt anerkendte forskning i dielektriske elastomerer.

Lektor Anne Ladegaard Skov fra DTU Kemiteknik, fik fredag den 24. marts 2017 tildelt Statoil Prisen på 100.000 kr. for sine internationalt anerkendte forskningsbidrag indenfor området dielektriske elastomerer.

Dielektriske elastomerer kan populært beskrives som ”kunstige muskler”, dvs. gummiagtige materialer, som udvider sig, hvis de udsættes for et elektrisk felt. Sådan en kunstig muskel kan man bruge til pumper, ventiler, robotter, aktuatorer, generatorer og sensorer.

Det betyder at de vil kunne finde anvendelse indenfor stort set alle de områder, hvor man kan forestille sig bevægelse som en del af teknologien. Det kan f.eks. være indenfor medicinske produkter i form af kunstig hud eller i meget større skala til at omdanne bølgers bevægelse til energi.

”Jeg er meget beæret over at modtage Statoil Prisen, som er en vigtig anerkendelse. Samtidigt er det en stor fornøjelse at kunne se frem til en tur til Sri Lanka med børnene til vinter, da den personlige pris på 100.000 kr er blevet øremærket til dette,” siger Anne Ladegaard Skov.

Prisuddelingen fandt sted fredag den 24. marts i Nationalmuseets festsal, hvor en stor del af de tidligere prismodtagere var mødt op for at fejre Anne Ladegaard Skov.

”Anne Ladegaard Skov er nu blevet medlem af et fint selskab af Statoil Prismodtagere, og jeg er stolt og beæret over, at det igen er en forsker fra DTU, der får denne fornemme pris,” sagde DTU’s rektor Anders Bjarklev, i sin tale ved prisoverrækkelsen.

Statoil Prisen uddeles af Statoil Fonden, som har til formål at virke til støtte og fremme af samfundsgavnlige formål, både af national, social, videnskabelig, erhvervsmæssig og humankarakter.

Statoil Prisen, der uddeles en gang om året, blev uddelt første gang i 1950, og er Danmarks ældste teknikpris.

Priskomiteen bestod af DTU’s rektor Anders Overgaard Bjarklev, Professor Charlotte Scheutz fra DTU Miljø og Professor Ole Sigmund fra DTU Mekanik.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere