MBZIRC-teamet fra DTU Elektro (Foto: DTU)

DTU fik 2. og 3. plads ved international robotkonkurrence

onsdag 26 feb 20

Kontakt

Ole Ravn
Professor, Gruppeleder, Studielinjekoordinator
DTU Elektro
45 25 35 60
Ved den store internationale MBZIRC robotkonkurrence har DTU fået henholdsvis en sølv- og bronzemedalje i to af konkurrencens challenges. 

Ved MBZIRC, Mohamed Bin Zayed International Robotic Challenge, en stor international robotkonkurrence, som afholdes i Abu Dhabi har DTU opnået to meget flotte placeringer. Det er sket i konkurrence med andre af verdens førende universiteter inden for robotteknologi, bl.a. det tyske Bonn universitet, schweiziske ETH Zürich og KAIST fra Sydkorea. 

”Jeg er meget tilfreds med vores indsats, der dokumenterer, at vi er med helt i front på DTU,” siger professor Ole Ravn, DTU Elektro, der har stået i spidsen for holdet på otte studerende og fem forskere. DTU er det eneste danske universitet, der har deltaget i konkurrencen. 

Opgaver afspejler fremtidens brug af robotter
Konkurrencen bestod af i alt tre forskellige challenges, der afspejler opgaver, som vi gerne vil have robotter til at løse i fremtiden. 

”Det var nogle meget komplekse opgaver, arrangørerne havde stillet, som krævede god forberedelse og finpudsning i løbet af konkurrencen,” siger Ole Ravn. 

Alle tre opgaver indebar, at deltagerne anvendte en kørende robot og fire droner, der skulle arbejde sammen om på egen hånd at løse opgaverne. I den ene challenge skulle de slukke ilden i en model af et højhus. Det skete ved først med varmesensorer at lokalisere de steder i huset, hvor det brændte og derefter sprøjte vand på flammerne. Robotterne kommer ind ved enten at køre gennem døren eller flyve ind ad vinduerne. Alt sammen uden nogen menneskelig betjening.

DTU har oprustet kraftigt på robot- og automationsområdet
DTU deltog også i MBZIRC konkurrencen, da den sidst blev afholdt i 2017. Dengang fik universitetet en anden plads i en af konkurrencens challenges. 

Siden da har universitetet oprustet kraftigt på hele robot- og automationsområdet. Der er bl.a. etableret en ny kandidatuddannelse i autonome systemer på DTU, ligesom universitetet i øjeblikket er ved at opføre en testhal til brug for praktiske forsøg med droner og robotter, både i luften, på jorden og i vand. Testhallen bliver en del af DTU’s nye center, Centre for Collaborative Autonomous Systems. og er en unik facilitet til både studerende og forskere, som ikke findes lignende på andre universiteter i Europa.

Den samlede vinder af MBZIRC robotkonkurrencen blev Czech Technical University i Prag i samarbejde med University of Pennsylvania og New York University. Se alle vindere på mbzirc.com

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere