13_02_05_echinococcus_multilocularis___voksen_orm_med_aegfyldt_livmoder_jpg

Rævens dværgbændelorm er nu også fundet ved Grindsted

tirsdag 11 feb 14
|

Kontakt

Mariann Chriél
Specialkonsulent
DTU Veterinærinstituttet

DTU Veterinærinstituttets overvågning for rævens dværgbændelorm - Echinococcus multilocularis har for første gang ført til fund af parasitten i en ræv så langt nordpå i Jylland som Grindsted. Bændelormen kan smitte til bl.a. hunde og mennesker.

Siden september 2011 har DTU Veterinærinstituttet overvåget for forekomsten af den frygtede dværgbændelorm Echinococcus multilocularis blandt vilde rovdyr i Danmark. 

På nuværende tidspunkt er 1146 dyr blevet undersøgt for parasitten: 875 ræve, 233 mårhunde, 34 grævlinger, 3 vaskebjørne og ulven fra Thy.  

Og indtil nu var parasitten kun blevet fundet i ræve fra Højer i Sønderjylland, men nu er der blevet fundet 75 unge bændelorm i en voksen hun-ræv fra området omkring Grindsted. 

”Det nye fund bekræfter vores mistanke om, at Echinococcus multilocularis kan være til stede i andre egne end ved Højer i Sønderjylland, men heldigvis tyder alting foreløbig på, at det kun er en lille procentdel af rævene, der er smittede på landsplan” siger seniorforsker Heidi L. Enemark fra Sektion for Bakteriologi, Patologi og Parasitologi ved DTU Veterinærinstituttet.

Undgå smitte
Echinococcus multilocularis kan smitte til mennesker, hvor de etablerer sig i leveren og medfører kræftlignende forandringer, som er meget vanskelige at behandle. 

Mennesker smittes gennem kontakt med afføring fra smittede dyr som for eksempel ræve og hunde, og udenlandske studier viser, at der er en sammenhæng mellem høj forekomst af dværgbændelorm blandt vilde dyr og risikoen for smitte til mennesker.

Rovdyr som ræve og hunde bliver smittet ved at spise små gnavere, hvor larvestadiet af bændelormen findes som cyster i leveren. Katte kan også smittes, men er i modsætning til andre rovdyr dårlige værter for Echinococcus multilocularis og menes derfor ikke at udgøre en væsentlig risiko i forbindelse med smitte til mennesker. 

Dværgbændelormene er kun få millimeter, og hverken æg eller orm kan ses i afføringen med det blotte øje. Kæledyrene bliver ikke syge ved smitte med ormene.

Arbejdet med bændelormene er en del af DTU Veterinærinstituttets myndighedsbetjening, hvor der blandt andet overvåges for en lang række sygdomme hos husdyr og i den danske natur - herunder en række zoonosetrusler som Echinococcus multilocularis.

Læs mere

Læs mere om forebyggelse af dværgbændelorm på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Alle kan indsende ræve og andre vilde dyr til undersøgelse ved DTU Veterinærinstituttet. Læs mere på Vildtsundhed.dk

Dyrlæger kan indsende afføringsprøver fra kæledyr til DTU Veterinærinstituttet for påvisning af bændelorm ved diagnostisk undersøgelse. Find mere information hos Dianova.

Relaterede Videoer  

Vis flere