Roskilde Festival: Bæredygtig energi for en grønnere festival

lørdag 04 jul 15

Et lokalt smart grid kan i fremtiden forsyne dele af Roskilde Festval med bæredygtig strøm fra solen.

Der bliver brugt rigtig meget strøm under Roskilde festival - især i nogle timer af døgnet. Roskilde festival har derfor lejet store generatorer, som skal producere den mængde energi, der overstiger det lokale elnets kapacitet. De koster ca. 2 mio. kr. i lejeudgifter, så festivalen vil gerne kunne undvære dem.

Derfor arbejder en række DTU-studerende med projekter, der skal undersøge muligheden for at skabe et lokalt smart grid på Roskilde Festival; et elnet baseret på solenergi, og som kan supplere det almindelig elnet, som festivalen kører på i dag.

Et stort solpanel genererer strøm, som lagres i en elbil. Elbilen er designet til både at kunne modtage og afgive strøm til elnettet. På den måde er det muligt at bruge elbilen som et batteri, der oplades i løbet af dagen, og kan forsyne elnettet med strøm – også når solen er holdt op med skinne.

”Der bliver ikke brugt så meget strøm på festivalen midt på dagen. Men det er netop der det er mest optimalt at bruge solceller,” forklarer Andreas Thingvad, der læser til  diplomingeniør i elektroteknologi.

Systemet forsyner i dag DTU’s TechLab med strøm. Og selvom det er meget begrænsede mængder, der bruges, så fortæller Andreas, at der ikke er noget i vejen for at lade et lignende system drive andre steder på festivalen, som eksempelvis handelsøer og scener.

"”Det system vi har i dag kan levere 43 kilowatt, og det er næsten nok til at drive en scene.""
Andreas Thingvad

”Det system vi har i dag kan levere 43 kilowatt, og det er næsten nok til at drive en scene. Så det handler bare om at der er ting nok, der producerer strøm i løbet af dagen. Vi skal have nogle mere effektive solceller og nogle flere biler. Og hvis man så oveni slutter en generator til systemet, som eksempelvis kører på brugt fritureolie, så vil det sagtens kunne lade sig gøre,” siger Andreas, og fortsætter:

”Det er selvfølgelig noget af en investering, men det er det jo også at drive dieselgeneratorer år efter år.”

Projektet omfatter også en interaktiv opstilling, hvor fire lyskæder vil vise, hvilken vej strømmen løber i kablerne. Og hvor festivalgængerne selv kan være med til at styre strømmens forløb ved for eksempel at tilslutte en varmeblæser.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere