Foto: Lundbeckfonden

Lundbeckfonden uddeler 45 mio. kr. til forskning i immunforsvarets fejl

onsdag 18 mar 15

Kontakt

William Winston Agace
Gruppeleder, Professor
DTU Sundhedsteknologi
35 88 68 99

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden er en aktiv erhvervsdrivende fond, der ejer datterselskaberne Lundbeck, ALK og Falck. Lundbeckfonden (inkl. datterselskaber) havde i 2013 en samlet omsætning på mere end 30 mia. kr. og en nettoformue på 38 mia. kr. Ud over ejerskabet af de tre datterselskaber forvalter fonden en formue på ca. 13 mia. kr. via Lundbeckfond Invest, og en portefølje af biotekinvesteringer via Lundbeckfond Ventures og Lundbeckfond Emerge.

Derudover uddeler fonden årligt DKK 400-500 mio. kr. til videnskabelig forskning af høj international kvalitet med henblik på at gøre en betydende forskel for menneskers sundhed og tilværelse.

DTU Veterinærinstituttet leder et nyt stort projekt, der skal sikre bedre behandling af kroniske sygdomme, der skyldes nedbrud i vores immunforsvar. Fokus er på signalsystemerne i tarmenes slimhinder..

Lundbeckfonden har tildelt 45 mio. kr. til en ny stor satsning, der skal nærstudere slimhinden i vores tarme og dens samspil med vores immunsystem. For dette spiller nemlig en meget vigtig rolle i forhold til vores helbred.

“Slimhinden i vores tarme er den største overflade i kroppen, og den er konstant udsat for fremmed materiale fra vores fødevarer og de hundrede tusinde milliarder eller to kilo mikroorganismer, der lever i vores tarme. Vi er derfor helt afhængige af immunsystemets evne til at håndtere alt dette, og nedbrud i disse mekanismer kan resultere i, at vi får kroniske inflammatoriske sygdomme som betændelse i tyndtarmen (Crohns) og tyktarmen (colitis ulcerosa), leddegigt, psoriasis og sklerose,” forklarer William Winston Agace, der er professor i slimhindeimmunologi ved DTU Veterinærinstituttet.

Han skal lede det nye projekt, hvor der vil være særligt fokus på de kroniske tarmsygdomme Crohns og colitis ulcerosa, som altså skyldes immunsystemets fejlagtigheder. Et stigende antal danskere bliver ramt af disse sygdomme, som der mangler effektive og sikre behandlingsmetoder til.

Samler vi derfor ekspertise

“De forskellige faktorer i det lokale mikromiljø i tarmen er mistænkt for at spille en afgørende rolle i reguleringen af immunforsvarets reaktioner – både når det rammer rigtigt og forkert, men der er stort set ingen viden om de specifikke signaler, der styrer reguleringen i tarmen. I dette projekt samler vi derfor ekspertise inden for både slimhindeimmunologi, mave-tarmsygdomme, proteiner og systembiologi for at kortlægge signalerne,” forklarer William Winston Agace og fortsætter:

”Vi forventer, at vi i vores studier vil identificere nye mulige angrebspunkter til behandling af tarmsygdommene, og at denne nye viden også vil være vigtig i forhold til vores forståelse og behandling af de andre kroniske inflammatoriske og autoimmune sygdomme.”

Tiltrække internationale kræfter

Forskningschef Anne-Marie Engel fra Lundbeckfonden udtaler: ”Lundbeckfonden er stolte af, at kunne tiltrække internationale kræfter til dette felt i Danmark. Det er meget væsentligt at styrke den immunologiske forskning, det være sig i tarmen eller i centralnervesystemet, da det er tiltagende klart at immunologiske processer – udover at være afgørende for allergiske reaktioner - spiller en betydelig rolle i mange alvorlige sygdomme som blandet andet herunder kræftsygdomme og Alzheimers sygdom.”

Professor William Winston Agace fra Sektion for Immunologi og Vaccinologi ved DTU Veterinærinstituttet skal lede projektet, og i projektgruppen deltager lektor Bengt Johansson-Lindbom fra DTU Veterinærinstituttet og Lund Universitet, professor Ole Haagen Nielsen fra Herlev Hospital, professor Martin Røssel Larsen fra Syddansk Universitet samt professor Søren Brunak fra DTU Systembiologi.

Projektet bærer navnet ”Regional immune-modulation of mucosal inflammation” (RIMMI) og løber over fem år.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere