Foto: Simon Philip Sundgaard

Ingeniørstuderende hjælper hospitaler i Nepal

fredag 02 sep 16

Kontakt


Karriere: David Kovacs er initiativtager til Engineering World Healths indsats på hospitaler i Nepal – og fortsætter sit store engagement i design af medicinske instrumenter, når han starter på sin kandidat i Medicin og Teknologi efter sommerferien.

Interessen og kærligheden til Nepal blev grundlagt som ung backpack rejsende. Hjemme igen og godt i gang med ingeniørstudiet på DTU stiftede David kendskab til den internationale hjælpeorganisation Engineering World Health (EWH) og deltog i et ophold i Tanzania. Organisationen er amerikansk og arrangerer korte hjælpeophold for ingeniører, der ønsker at bistå hospitaler i udviklingsområder med at reparere medicinsk udstyr.

”Efter mit ophold i Tanzania foreslog jeg den administrerende direktør ved Engineering World Health dr. Leslie Calman at gøre en indsats i Nepal også. Sundhedsvæsenet i Nepal hører blandt verdens mest udfordrede, og de har derfor i stor udstrækning brug for en hjælpende hånd. Det fik jeg grønt lys til og gik herefter i gang med at skabe grundlaget for et EWH træningskursus, ligesom jeg rejste til Nepal for at skabe forbindelse til hospitaler, der både ønskede og havde brug for at samarbejde med Engineering World Health,” fortæller David.

Det blev til i alt 9 hospitaler fra junglen i syd til bjergene i det vestlige og centrale Nepal, der i sommer har haft besøg af hver to eller tre ingeniørstuderende på et månedlangt ophold. Under opholdet danner de studerende sig først et overblik over det medicinske udstyr på hospitalet – og beslutter herefter sammen med ledelsen på hospitalet, hvilket udstyr, de skal prioritere at reparere.

”De 20 studerende gennemførte under deres ophold reparationer af i alt 280 stykker livreddende medicinsk udstyr til en værdi af i alt 560.000 dollars eller ca. 3,8 millioner kr. Det er et utrolig væsentligt arbejde, der gør det muligt for både lokale læger og læger fra hjælpeorganisationer at kunne udføre deres arbejde i områderne, når der eksempelvis er store jordskælvskatastrofer,” fortsætter David. Det livreddende udstyr omfatter alt fra avanceret anæstesi-apparatur og monitoreringsudstyr til operationslamper og blodtryksmålere.

Før afrejse
"De deltagende ingeniørstuderende får en god oplevelse af, at deres viden og indsats gør en stor forskel."
David Kovacs, kandidatstuderende på Medicin og Teknologi

Inden afgangen til Nepal har de studerende først gennemgået et 3-ugers kursus, som faggruppen Biomedical Engineering ved DTU Elektro og Region Hovedstadens Center for Internet, Medicoteknik og Telefoni har hjulpet med at tilrettelægge. På kurset lærer de studerende at genkende forskellige kategorier af hospitalsudstyr, kunne skille det ad, reparere og samle det igen. Væsentlig viden for at kunne løse opgaven i Nepal, der suppleres med en lige så vigtig introduktion til den nepalesiske kultur og omgangstone ved ankomsten til Katmandu.

”Herefter er de studerende klar til at begive sig ud til de 9 hospitaler. Det er meget svære forhold at arbejde under – helt anderledes end i det nordlige Tanzania. Temperaturen er som regel over 40 grader i den sydlige del af landet, og vejene kan være ufremkommelige i timevis på grund af regn og jordskred. Når de studerende først er nået frem til hospitalet, er de nødt til at klare sig med de minimale ressourcer, der er til rådighed. Man kan ikke lige ringe efter nye reservedele, så man er nødt til at kunne se, hvordan man bedst muligt kan bidrage med de remedier, der er til rådighed på stedet”, siger David. Inden afgang havde værktøjsvirksomheden Carl Ras A/S bevilget udstyr for mere end 50.000 kr. til EWH, som de studerende havde med fra Danmark.

Selvom David nu går i gang med sin master, håber han alligevel at kunne fortsætte sin indsats for EWH – men det er muligt, at omfanget af indsatsen bliver mindre end hidtil.

”Jeg er utrolig stolt over det arbejde, jeg har skabt i Nepal og håber, at det kan få lov at fortsætte mange år endnu. De deltagende ingeniørstuderende får en god oplevelse af, at deres viden og indsats gør en stor forskel – og alle hospitaler er meget glade for vores hjælp og spørger, hvornår vi kommer igen. Nogle af dem har endda tilkendegivet, at de har behov for vores indsats mindst 20 år frem i tiden.”

Engineering World Health

Engineering World Health (EWH) er en global non-profit organisation, der sender ingeniører og ingeniørstuderende til hospitaler og klinikker i udviklingslande, hvor de hjælper med at reparere og vedligeholde medicinsk udstyr.

EWH blev grundlagt i 2001 af Dr. Dr. Robert Malkin and Dr. Mohammad F. Kiani i USA. Siden 2004 har mere end 600 studerende og færdiguddannede ingeniører deltaget i EWHs arbejde i Nicaragua, Rwanda, Tanzania, Guatemala, Cambodia og nu Nepal.


Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere