Afrikansk kvæg. Foto: Graham Belsham/DTU Veterinærinstituttet

Hvordan fungerer mund- og klovesyges våben?

onsdag 03 jul 13

Et nyt forskningsprojekt ved DTU Veterinærinstituttet vil undersøge de våben, der bliver brugt i kampen mellem virus og immunforsvar. Målet er nye bedre midler mod den alvorlige mund- og klovesyge.

Når et dyr inficeres af mund- og klovesygevirus udløser det en række effektive forsvarsmekanismer i kroppen, som går i krig mod virusset. Mund- og klovesygevirusset har derfor udviklet nogle mekanismer, der blokerer for dette forsvar, så det kan inficere dyret i fred.

”Vi ved, at mund- og klovesygevirus producerer et bestemt protein, som blokerer for cellernes produktion af de proteiner, der er involveret i forsvaret mod virusset. Hvis vi kunne forhindre, at virusset på den måde blokerer for forsvaret, kunne vi gøre det muligt for dyret at vinde kampen,” fortæller professor Graham Belsham fra Sektion for Virologi ved DTU Veterinærinstituttet.

2,3 millioner til forskning
Professor Graham Belsham vil derfor kortlægge præcis hvad der foregår og har fået 2,3 millioner kroner til forskningsprojektet fra Det Frie Forskningsråd | Natur og Univers.

"Vi ved, at mund- og klovesygevirus producerer et bestemt protein, som blokerer for cellernes produktion af de proteiner, der er involveret i forsvaret mod virusset."
Graham Belsham, Professor fra Sektion for Virologi ved DTU Veterinærinstituttet

”Vi vil undersøge de særlige træk ved virusproteinet, der gør det i stand til at blokere for forsvaret. En detaljeret forståelse af de molekylære mekanismer, der indgår i kampen mellem virus og vært, vil nemlig gøre det muligt at udvikle nye midler til bekæmpelse af mund- og klovesygevirus,” forklarer professor Graham Belsham.

Mund- og klovesyge er ikke det eneste virus, der har udviklet mekanismer mod disse forsvar, så den viden, der genereres i dette forskningsprojekt, vil desuden kunne bruges i andre sammenhænge.

Projektet bærer titlen ’Modification of virus anti-host defense mechanisms’ og vil løbe over to år.

Truslen fra mund- og klovesyge
Mund- og klovesyge er en af verdens mest alvorlige sygdomme hos husdyr. Europa er erklæret fri for sygdommen, men den truer stadig, da den fortsat findes i Afrika, Mellemøsten og Asien, og det vil have enorme konsekvenser, hvis der skulle komme udbrud i Europa.

Virussygdommen er meget smitsom og angriber klovdyr som svin, kvæg, geder og får. Dyrene kan få høj feber, nedsat ædelyst og blærer på tungen, mulen, gummerne og i huden lige ved overgangen til kloven. Sygdommen smitter ikke til mennesker.

Søg jobbet som post doc på projektet her.

Læs mere om professor Graham Belshams forskning her.