DTU fejrer årets bedste startup-projekter

torsdag 17 dec 20

Kontakt

Marianne Thellersen
Koncerndirektør for Innovation og Entrepreneurskab
40 51 44 10

Kontakt

Thomas J. Howard
Lektor
DTU Entrepreneurship
50 11 59 82

Kontakt

Diana Landaes Lundgren
Programme Manager
DTU Skylab
93 51 09 86

Grønne energikontrakter

Vinderen af DTU X-Tech, studenter-startuppen Reel har udviklet software til at formidle investeringer i bæredygtig energi i form af Power Purchase Agreements PPA´er, som er lange aftaler mellem en energi aftager og en energiudbyder. Kontrakterne løber typisk over ti år og gør det muligt for energiudbyderen at investere i nye grønne energianlæg.

Det er kun omtrent en procent af danske virksomheder, der er store nok til at indgå PPA’er. Reel klynger små og mellemstore virksomheder sammen og indgår så en PPA med energiudbyderen, der med aftalen i hånd kan investere i grøn energiproduktion og på den måde også levere grøn energi til mindre virksomheder, som udgør 99 procent af virksomheder i Danmark.

Læs mere om Reel

Læs mere om kurset X-Tech Entrepreneurship

Læs mere om acceleratorprogrammet Skylab Ignite

Studenter-startuppen Reel modtager 200.000 kr. for en løsning til at fremme grøn omstilling i små og mellemstore virksomheder.

Studenter-startuppen Reel vandt den største pris på 200.000 kr. i finalen til DTU X-Tech Entrepreneurship på DTU´s innovationsdag. Reel fik prisen for deres arbejde med at skaffe grøn energi til små og mellemstore virksomheder gennem såkaldte Power Purchase Agreement, PPA’er, som er lange aftaler mellem en energiaftager og en energiudbyder.

Hovedprisen i kurset X-Tech Entrepreneurship er finansieret af venturefonden PreSeed Ventures, der giver støtte til tidlige iværksætterprojekter, og blev uddelt til Reel af tidligere uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V), som deltog i finalen.

”I har udviklet et fantastisk produkt. Vi beskæftiger os rent faktisk med de her problematikker, når vi har forhandlinger om fremtidens energimarked. PPA´er er et instrument, som vil blive brugt mere og mere, men lige nu er det ikke på markedet, så jeg ser en klar efterspørgsel på jeres produkt, og jeg er overbevist om, at I har en stor fremtid foran jer,” sagde Tommy Ahlers.

DTU´s koncerndirektør for innovation og entrepreneurship Marianne Thellersen fulgte livetransmissionen af innovationsdagen og var imponeret over den energi, de studerende mødte op med.

”De studerende har været fantastiske til at finde løsninger under corona-pandemien. Det er meget opløftende at se, at på trods af restriktioner har 150 studerende gennemført X-Tech Entrepreneurship, og vi har haft syv af de mest lovende tidlige startup-projekter i finalerne i Skylab Ignite-konkurrencen. Det er et flot resultat,” siger hun.

Løvens hule

Finalen i X-Tech, der er udformet som et løvens hule-koncept, blev afviklet under skærpede restriktioner som følge af corona-pandemien, og alle tilskuere og eksterne samarbejdspartnere var henvist til at følge dagen via en live-transmission på LinkedIn.

For at sikre kvalitet i bedømmelsen af de enkelte innovationsprojekter fik hvert enkelt team, efter afspritning og med mundbind og skærpede krav til afstand, mulighed for at blive sluset ind i DTU Skylabs Auditorium. Her præsenterede de studerende deres prototyper og fremlagde deres forretningsplaner over for fem dommere placeret i en afmærket grøn boks. Temaerne for årets X-Tech Entrepreneurship-kursus har været vand, mad og landbrug, eHealth, AudioTech og Deep Tech.

Efter fremlæggelsen fra de i alt 28 team fra kursets efterårssemester blev tre nye finalister, BioBased Adhesive, Hooligone og Diasense, og semestrets bedste tech-demo, AQfeed, kåret.

Programmet blev afviklet i en stram koreografi af grønne tapestrimler i DTU Skylabs Arena. Lokalet er  normalt godkendt til at rumme 349 personer, men under de skærpede vilkår var kun forårets finalister, tidligere forskningsminister Tommy Ahlers, kursusleder Thomas Howard, Martin Glesner fra Otto Bruuns Fond og et par teknikere til stede.

Skylab Ignite-finaler

Innovationsdagen på DTU blev afsluttet med endnu en finale i DTU Skylabs acceleratorprogram Skylab Ignite, hvor tidlige startup-projekter fik donationer på yderligere 50.000 kr. fra Christian Nielsens Fond. Det vindende projekt Thermore løb med to priser, publikumsfavorit og førstepladsen, til en samlet værdi af 35.000 kroner for deres udvikling af en varmefølende sensor, der kan advare om brand i afgrøder i forbindelse med høst.

Prisen som årets 'runner-up' og de medfølgende 15.000 gik til projekt EasyWheels for deres udvikling af et styrings- og sikkerhedssystem baseret på kunstig intelligens til rullestole.

Innovationskonkurrencer

 

Efterårets finalister, som dystede om de 200.000 DKK X-Tech Entrepreneneurship

 

Forårets nye finalister

 • BioBased Adhesive
 • Hooligone
 • Diasense

 

Best tech demo

 • AQfeed

 

Løverne

 • Tommy Ahlers, MF Venstre 
 • Jakob Steffensen, Head of innovation and partnerships at DFDS
 • Jakob Andersen, CEO Mash energy
 • Patricia Ayoub, Senior consultant Learn for Life – start up board education
 • Eva Holst-Andersen, Advokat, bestyrrelsesmedlem og business angel

 

Skylab Ignite

 

Skylab Ignite judges

 • Nina Movin, CEO – Otto Mønsteds Fond
 • Maria Flora Andersen, Founder & Director – Station (tidligere: Student Innovation House)
 • Jakob Heiberg, Program Manager – DTU Science Park, Futurebox

 

50.000 kr. i priser sponsoreret af Christian Nielsens Fond

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere