Foto: Colourbox

Ny teknologi skal diagnosticere syge solceller

onsdag 06 jan 16
|
af Bertel Henning Jensen

Kontakt

Peter Behrensdorff Poulsen
Specialkonsulent
DTU Fotonik
46 77 45 72

Nyt nummer af DTUavisen

Læs denne artikel og flere andre nyheder i DTUavisens januar-nummer:

DTUavisen 01/2016

Et nyt system, som kan gøre solceller endnu mere driftsikre, skal testes i samarbejde med DTU Fotonik og DTU Nanotech.

Mulighederne for at producere grøn energi ved hjælp af solceller vinder stadig mere terræn. Men selvom udviklingen af nye og bedre produkter går stærkt, så er der stadig plads til store forbedringer på vedligeholdelsesområdet.

Det er baggrunden for, at forskere fra DTU Fotonik og DTU Nanotech i samarbejde med Aalborg Universitet og to private virksomheder er i fuld gang med at udvikle en avanceret metode til hurtig og præcis fejlfinding på solcelleanlæg.

Solceller har nemlig det problem, at det kan være svært at finde ud af, hvad der er galt og hvorhenne. Det betyder store tab af vigtig grøn energi og i sidste ende penge, når de følsomme solcellepaneler går i sort.

Iværksættervirksomheden EmaZys har udviklet et system, som sender forskellige signaler igennem et solcelleanlæg, og som på baggrund af den tid, de forskellige signaler reflekteres i anlægget, kan regne ud, ikke blot hvad der er galt, men også hvor, det er galt. Det vil spare store ressourcer i fremtiden, spår projektleder på DTU Fotonik Peter Behrensdorff Poulsen, der er i gang med at opsætte to testplatforme på DTU Risø Campus.

”Desværre er det sådan, at Danmark nok aldrig kommer til at kunne følge med på selve produktionen af solceller - men der er også et servicemarked, hvor der ikke er så mange spillere, og her er der store muligheder med denne her type teknologi. Jo lettere det bliver at opdage fejl, så man ikke mister produktion, jo mere får man ud af sine solceller, det er klart.” forklarer han.

Tilknytning til idémiljøet

Derfor har DTU med penge fra EUDP (Energiteknologisk Udvikling og Demonstration) under Energistyrelsen, besluttet at støtte projektet. Og det er man glad for hos EmaZys, der har opfundet diagnosesystemet.

Foto: EMAZYS

”Vi vil rigtig gerne have nye øjne på vores produkt, og samtidig er det vigtigt at bevare en tæt tilknytning til idémiljøet, både for at få nogle forskningsmæssige resultater, men også for at få en helhed i det, vi laver. Det giver noget troværdighed at arbejde sammen med eksempelvis DTU eller Aalborg Universitet,” siger Anders Rand Andersen, ph.d. i fysik og stifter af EmaZys. Og han øjner ligesom Peter Behrensdorff Poulsen en mulighed for at komme med på en ny del af den grønne energibølge for danske virksomheder:

”Det er jo sådan, at mange solcelleanlæg er blevet solgt som vedligeholdelsesfrie - nu er vi så ved at vågne op til dåd og ser, at der begynder at komme problemer med vedligeholdelse. Der er simpelthen ved at forme sig en operations- og maintenance-industri, og det er et marked, vi skal være en del af,” forklarer han med henvisning til, at service og vedligeholdelse inden for vindmølleindustrien i dag tegner sig for en markant del af branchens omsætning.                         (Foto: EMAZYS)             

Den lille orange kuffert

Måleapparatet, som EmaZys har udviklet, hedder egentlig Z100, men bliver ofte bare kaldt ‘den lille orange kuffert’. Apparatet er let at transportere, men kræver en uddannet tekniker, når der skal foretages tests. Men fremtiden kan let byde på yderligere udvikling af udstyret til gavn for miljøet og for danske virksomheder, der vil ind på det grønne energimarked.

”På sigt kan man godt forestille sig, at det bliver til noget, der simpelthen kan indbygges i solcelleanlægget, således at fejl kan ses og rettes, inden de får konsekvenser. Det ville jo åbne helt nye muligheder,” siger Peter Behrensdorff Poulsen.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere