BioXmark® is injected using thin standard needles.

DTU-spinout lancerer ny teknologi til kræftbehandling

onsdag 27 apr 16

Kontakt

Thomas Lars Andresen
Institutdirektør, professor
DTU Sundhedsteknologi
25 37 44 86
En ny bionedbrydelig markør kan give en mere præcis stråleterapi for patienter med tumorer i lunger og spiserør.

Den danske medicovirksomhed Nanovi, der er et spinout fra DTU, lancerer i denne uge sin første nye teknologi til at forbedre strålebehandling af kræftpatienter. Det sker på den europæiske stråleterapikongres the European Society for Radiotherapy & Oncology (ESTRO) i Italien under deltagelse af læger, hospitalsfysikere, ingeniører og forskere fra hele verden.

Det nye produkt, BioXmark, er netop blevet godkendt, og kan nu markedsføres i EU. Det vil komme tusindvis af kræftpatienter med lungetumorer og kræft i spiserøret til gode.

BioXmark er en bionedbrydelig tumormarkør, der kan injiceres i kræftknuden på patienter og derved gøre tumoren synlig for lægerne på behandlingstidspunktet. Markøren kan derved bruges til at forbedre præcisionen af stråleterapi, gøre behandlingen af kræftpatienter bedre og reducere bivirkningerne. Bag forskningen står professor Thomas Lars Andresen og hans forskergruppe fra DTU Nanotech:

”Vi har skabt en teknologi, der er gået i en lige linje fra laboratorierne på DTU til en brugbar sundhedsteknologi på hospitalerne. Og det er helt unikt. For Nanovi betyder gennembruddet, at vi kan skabe flere arbejdspladser i Danmark, men jeg tror også, at det vil tiltrække nye teknologier, investorer og internationale forskere til hele DTU.”

Allerede i foråret 2014 blev Nanovi udvalgt og præsenteret som en af de mest lovende startup-virksomheder inden for strålebehandling af kræft. Det skete i det amerikanske tidsskrift Start-Up, der har specialiseret sig i dybdegående analyser og omtaler af nye virksomheder til brug for blandt andre investorer samt forretningsudviklere.

Klinisk afprøvet på Rigshospitalet
De sidste par år er BioXmark blevet klinisk testet på lungekræftpatienter og patienter med kræft i spiserøret på Rigshospitalet. Her har resultaterne vist, at produktet er stabilt, veltolereret og nemt at bruge.

Den nye markør er ved injektion flydende og kan derfor placeres i patienten gennem ganske tynde nåle. Det gør det muligt at benytte det samme udstyr, som anvendes til vævsbiopsier, når lægerne skal diagnosticere lungekræft. Dermed kan man placere markøren i mange slags tumorer inklusiv i særligt skrøbeligt væv som lungevæv.

Når den flydende markør først er injiceret, forvandler den sig til en gel, som kroppen selv nedbryder til ufarlige sukkerstoffer i løbet af et par år.

Markøren er godkendt til brystkasseregionen, det vil sige lungetumorer og kræft i spiserøret.

Læs mere på Nanovis hjemmeside.
Læs mere om BioXmark

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere