Forsiden af Technologist nr. 4, 2015

Nyt nummer af Technologist på gaden

mandag 16 mar 15

Om Technologist

• Udgives af EuroTech-univesiteterne, Technische Universität München (TUM), Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) og DTU.

• Udkommer fire gange om året.

• Udgives på engelsk, tysk og fransk.

• Skrives af førende videnskabsjournalister og redigeres af det schweiziske mediebureau LargeNetwork.

• Technologist kan bl.a. købes hos førende magasinforhandlere, på større stationer og i europæiske lufthavne.
Magasinet kan også bestilles via www.technologist.eu. Det koster 9,5 euro eller ca. 70 kr. 8 numre fås for ca. 285 kr.

• Følg Technologist på Facebook og på Twitter.
Vidste du, at vi ubevidst lugter os frem til den perfekte partner? Og at sporhunde – ud over at opsnuse narko i kufferten – kan detektere prostatakræft fra en urinprøve? Den lidt oversete af de fem sanser – lugtesansen – bliver selv detekteret i det nye nummer af Technologist.

Mange opfatter lugtesansen som en lidt luksuriøs ekstra-sans, der ikke har afgørende betydning for vores overlevelse. Men ny forskning viser, at den spiller en lige så stor rolle for os mennesker som for f.eks. hunde. F.eks. tyder det på, at der er en sammenhæng mellem manglende lugtesans og dødelighed. Et amerikansk studie har vist, at risikoen for at dø inden for de næste fem år er tre gange så stor, hvis man ikke har nogen lugtesans. Og at teknologi også kan bruges til at lugte – f.eks. e-nosen, som ved hjælp af nanosensorer kan erstatte sporhunden i lufthavnen.

Alt dette og meget mere kan du læse om lugtesansen i det nye nummer af DTU’s internationale magasin.

Enten for meget eller for lidt strøm
Technologist sætter også fokus på en af de helt store udfordringer i forbindelse med vores energiforbrug skal dækkes af vedvarende energikilder: Hvordan gemmer vi energien, så den er der, når vi skal bruge den?

Hvis vi skal gøre os håb om, at Europa bliver uafhængigt af fossile energikilder, skal vi have løst problemet med, at de vedvarende energikilder enten producerer for meget eller for lidt strøm.

I feature-artiklen om energilagring kan du høre, hvordan forskere over hele Europa arbejder på at løse problemet – f.eks. på DTU hvor professor Ib Chorkendorff, DTU Fysik, fortæller om, hvordan man arbejder på ved hjælp af katalyse at høste både strøm og brint direkte fra solens stråler, i én og samme proces. Noget af en udfordring, specielt da processen skal fungere og være rentabel også i enorm målestok, hvis det skal batte noget i forhold til at dække vores stadigt stigende energibehov.

Du kan også stifte bekendtskab med syv nye teknologier til at lagre strøm – fra de velkendte lithium-ion-batterier til avancerede elektromagnetiske superledere.

Husk, at Technologist også har en webside, hvor der dagligt postes nyheder fra videnskabens og teknologiens verden sammen med udvalgte artikler fra det trykte magasin. Du kan også følge Technologist på Facebook og Twitter.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere