Micrasterias Radiata

Mindre støj fra laserlys giver større indsigt i biologiske celler

mandag 23 feb 15

Tobias Gehring
Adjunkt
DTU Fysik

Postdoc Tobias Gehring ved DTU Fysik har netop modtaget en bevilling fra det Det Frie Forskningsråd. Pengene skal bruges til at reducere støjen i lasermikroskoper og dermed skabe bedre billeder. Det kan føre til større indsigt i biologiske cellers processer og mekanismer.

Mikroskoper er i stigende grad blevet et standardværktøj indenfor biologi og medicin, hvor de blandt andet bliver brugt til at undersøge cellestrukturer og de mekanismer der får celler til at fungere. Efterhånden som disse teknologier bliver bedre og dermed tillader bedre opløsning, bliver det muligt at undersøge celler på endnu mindre længdeskalaer end tidligere, hvilket giver ny fundamental indsigt i celler og deres mekanismer.Forskellige teknologiske forhindringer sætter dog begrænsninger for mikroskopernes opløsning og dermed detaljeringsgraden af cellestudierne.

Takket være en bevilling på knap 2,5 mio. kr. fra Det Fri Forskningsråd får postdoc Tobias Gehring fra DTU Fysik nu mulighed for at arbejde på at forbedre såkaldt laserbaserede mikroskoper. I denne type mikroskoper er opløsningen sædvanligvis bestemt ved den fundamentale støj som laserstrålen bærer på. Ved at bruge yderst avanceret kvanteteknologi er det muligt at reducere støjen og derved forbedre opløsningen drastisk.

”I projektet "Quantum Imaging of Biological Samples" vil jeg reducere støjen i lasermikroskoper ved at bruge såkaldt ’mast lys’. I ’mast lys’ er fotonerne mere ordnede end i konventionelt laserlys og dermed bliver støjen også mindre. Ved at kombinere en højkvalitetskilde af ’mast lys’ med en avanceret målemetode vil det være muligt at demonstrere en faktor 10 reduktion af støjen sammenlignet med et klassisk laserbaseret mikroskop.

Projekttitel: Quantum Imaging of Biological Samples

Bevillingsmodtager: Tobias Gehring