Fotos: Thorkild Amdi Christensen

Festlig åbningsdag i PowerLabDK

fredag 16 mar 12
|

Der var feststemning på DTU, da den eksperimentelle testfacilitet PowerLabDK officielt åbnede torsdag d. 15. marts.

Klima, Energi og Bygningsminister, Martin Lidegaard, spændingssatte officielt laboratorienettet, tilkoblede en vindmølle på Bornholm og tog turen fra PowerLabDK til Oticonsalen bag rattet i en elbil. I Oticonsalen var næsten 400 mennesker mødt op, for at deltage i åbningsceremonien og høre taler fra bl.a. Martin Lidegaard, rektor Anders Bjarklev, Bornholms borgmester Winnie Grosbøll og centerleder Jacob Østergaard.

Martin Lidegaard indledte sin tale med at konstatere at: ”Her står en glad minister,” og han fandt at, at satsningen på PowerLabDK passer utroligt godt til regeringens ambitioner med Danmark som et fossilfrit samfund med 50 % vind i vores elnet - allerede fra 2020. De kloge hjerner fra ind- og udland, som dette spændende laboratorium vil tiltrække, vil bidrage til dette.

Efter talerne var der både demonstrationer og rundvisning i de nye faciliteter.

På PowerLabDK er det muligt for forskning og industri, at teste og demonstrere fremtidens smart grid-systemer i både storskala i laboratorium, samt i et stort og komplet el-system på Bornholm med 27.000 el-forbrugere og 33 % vindkraft. Udover arbejdet med store smart-grid modeller og udviklingen af et energisystem baseret på vedvarende energikilder, vil det også være muligt at teste fx styringsteknologier og komponenter. Det bliver altså en unik mulighed for at arbejde med en teknologi hele vejen fra laboratorium, til en 10 gange opskalering på DTU Risø Campus og op i fuld skala.

powerlab_lidegaard_rektor_prorektor.jpg 

PowerLabDK platformen er en stor strategisk satsning med et investeringsbudget på 134 mio. dkk., og den er finansieret af EUDP, Green Labs DK, regionale vækstfora, de danske energiselskaber og industri, DTU samt PowerLabDK partnere.

Du kan læse mere på www.Powerlab.dk

powerlab_lidegaard.jpg     

Fotos: Thorkild Amdi Christensen  

 

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere