Foto: VILUM FONDEN_Christian Alsted

Energiforsker på DTU modtager prestigefyldt legat

Fysik Energi
Professor Ib Chorkendorff forsker i katalysatorer, som kan hjælpe verden til en fossilfri energiforsyning. Nu modtager han Villum Kann Rasmussens Årslegat på 5 mio. kr., der er en af de største anerkendelser inden for teknisk og naturvidenskabelig forskning.

Danmarks mål om at blive klimaneutral i 2050 og have 70 procents reduktion af drivhusgasserne allerede i 2030 kræver ny teknologi. Ny teknologi, der endnu ikke er udviklet, og som derfor har brug for en omfattende forskningsindsats.

"Vi vil jo gerne have et komfortabelt liv, der ligner det, vi har i dag, men stadig være klimaneutrale. Det er det, øvelsen går ud på"
Ib Chorkendorff

Ib Chorkendorff står i spidsen for forskningscenteret ‘The VILLUM Center for the Science of Sustainable Fuels and Chemicals’ (V-SUSTAIN) på DTU. Her forskes i katalysatorer, som kan bruges til at løse nogle af de allersværeste udfordringer ved et klimaneutralt samfund.

”Vi vil jo gerne have et komfortabelt liv, der ligner det, vi har i dag, men stadig være klimaneutrale. Det er det, øvelsen går ud på,” fortæller Ib Chorkendorff, professor ved DTU Fysik og en af verdens førende forskere i katalysatorer.

Nu modtager Ib Chorkendorff Villum Kann Rasmussens Årslegat på 5 mio. kr. for sit markante bidrag til teknisk og naturvidenskabelig forskning.

”Det er den største personlige bevilling inden for videnskab i Danmark og  en stor anerkendelse af ens arbejde, så jeg er meget taknemmelig og yderst begejstret,” siger Ib Chorkendorff om tildelingen af Årslegatet.

Stort behov for katalysatorer

Forskningen i katalysatorer er væsentlig for den grønne omstilling. Katalysatorer vil blandt andet kunne bruges til at lagre elektrisk energi fra vindmøller i et kunstigt brændstof, så energien er tilgængelig, når behovet er det.

Katalysatorer vil også kunne bruges til at fremstille plastik og maling uden brug af fossile brændstoffer, og de vil kunne bruges til at fremstille kvælstofgødning til fødevareproduktionen mere energieffektivt.

”Hele vores forskning går ud på at udvikle og forbedre katalysatorer til processen med at lave power-to-x”, fortæller Ib Chorkendorff.

Det handler om at bruge elektricitet – power – til at fremstille et stof – x. Elektriciteten vil komme fra vindmøller og solceller. Stoffet kan være ammoniak til kunstgødning eller kunstigt brændstof til fly. Det kunstige brændstof lagrer elektriciteten, så energien kan bruges når behovet er der, og ikke blot når solen skinner, eller vinden blæser.

”Det vigtigste lige nu er at lave brint på en billig måde, fordi det er forudsætningen for alle de følgende processer,” siger Ib Chorkendorff.

Årslegatet bliver normalt uddelt på Villum Kann Rasmussens (1909-93) fødselsdag den 23. januar, men i 2021 sker markeringen fredag den 22. januar.