Foto Colourbox

Verdens tyndeste brilleglas

Forskere fra DTU Sundhedsteknologi er i gang med at udvikle en såkaldt ThinLens-teknologi til at lave ultralette og tynde styrkeglas.

Med nanostrukturer fremstillet på en laserprinter vil selv stærke brilleglas blive ultratynde. Og så vil de oven i købet kunne printes ud i forretningen straks efter synsprøven. Den vision er en gruppe forskere fra DTU Sundhedsteknologi ved at virkeliggøre med en bevilling fra Innovationsfondens program InnoExplorer.

”Vi fremstiller et tyndt lag af nanostrukturer på en laserprinter, som vi derefter indsætter i helt almindelige brilleglas uden styrke. Laget er kun et par hundrede nanometer tykt, svarende til mindre end en hundrededel af tykkelsen på et enkelt hår,” forklarer medopfinder og professor Anders Kristensen fra DTU Sundhedsteknologi.

Nanostruktur-glasset kan printes med laser på under en halv time, så teknologien vil åbne for, at man kan gå ind i en brillebutik, få tjekket sit syn og og få produceret brillerne, mens man venter.

Ud over at de ultralette brilleglas vil være langt behageligere for brugerne, vil teknologien altså også betyde, at man kan spare transporten af brilleglas, der normal produceres i Asien eller andre steder langt fra Danmark, og skabe arbejdspladser i Danmark. Laserprintningen vil desuden reducere mængden af materiale og affald fra polering.

Årene op til etableringen af ThinLens har været lidt af en rejse. Ifølge professor Anders Kristensen kom teamet på idéen om teknologien for omkring 10 år siden, og siden har de arbejdet på at finde ud af, hvor den kunne gøre mest gavn. Her har de haft stor glæde af forretningsudviklere i DTU Tech Transfer, og de fik også hurtigt fagpersoner fra industrien med ombord.

I december 2018 vandt teamet 'Excellent Science'-kategorien i H2020 Innovation Rader Prize. Med Innovations Explorer-bevillingen vil de nu udvikle et par prototype-briller, som Anders Kristensen selv vil teste, når de forhåbentlig er klar næste efterår.