Nye farer?
I jagten på større bæredygtighed, kan det være nærliggende at se mod nye fødevarekilder eller forarbejde råvarer, vi allerede kender på nye måder. Et skift til nye råvarer eller nye måder at bruge gamle kendinge på kan dog faktisk vise sig problematisk uden tilstrækkelig viden, fortæller Tine Hald. Som i jagten på flere plantebaserede proteinkilder, hvor et svar f.eks. kunne være mel lavet af forskellige typer bønner, vi ikke tidligere har brugt på den måde:
”Konsekvenserne rent sikkerhedsmæssigt er endnu ikke tilstrækkeligt belyst. Umiddelbart lyder det tilforladeligt, men måske er noget ved de nye processeringsmetoder ikke optimalt, f.eks. i forhold til giftstoffer eller sygdomsfremkaldende bakterier, der ikke bliver inaktiveret eller lettere bliver spredt.”
Brug af insekter kræver ligeledes forsigtighed, understreger professor Katrine Lindholm Bøgh, for selv hvis de kan produceres forsvarligt set rent mikrobiologisk, ser det ud til, at indtag af f.eks. melorme kan udløse krydsreaktioner i skaldyrsallergikere.
”Vi vil uden tvivl se nye allergener, når vi begynder at spise nye fødevarer. Målet bør ikke være at undgå nye allergener helt, men at udvikle værktøjer til at screene nye fødevarer for deres evne til at fremkalde allergi, så vi undgår at introducere en ny peanut,” siger hun.
Plastik: problem eller løsning?
Bestræbelserne mod at bruge mindre plastemballage er ifølge Tine Hald et andet område, der kræver forsigtige overvejelser for bedst at tilgodese både klode og krop. Plastemballage står for 5 pct. af CO2-belastningen fra fødevarer.
”Vi pakker jo vores fødevarer ind for at beskytte dem mod krydssmitte og forlænge holdbarheden, hvilket er godt i kampen mod madspild, da det kræver energiressourcer at afskaffe al den gamle mad. Så overvejer man at fjerne emballage fra en fødevare, skal det afvejes mod risikoen for evt. øget madspild og lavere fødevaresikkerhed. Genbrug af emballage kan også være en løsning, men skal f.eks. afvejes mod brugen af energi, vand og kemikalier til at rengøre emballagen med, inden den genbruges,” understreger hun.