Hver morgen møder tusindvis af mennesker ind på DTU for at bidrage til en mere bæredygtig forandring – i vand, byggeri, energi og meget andet. Derfor er det vigtigt med sundt brændstof til de mange hårdtarbejdende hjerner.
Det nye kantinekoncept på DTU trådte i kraft ved studiestart i år. Som noget nyt er 60 pct. økologi introduceret som krav til sortimentet i kantinerne og caféerne rundt omkring på campus. Før skulle leverandørerne kun leve op til Fødevarestyrelsens bronzespisemærke, der kræver, at maden er 30-60 pct. økologisk. Med det nye koncept placerer kantinerne sig altså i den høje ende af spisemærkets krav.
Den nye Food Court i bygning 101 er også stoppet med at bruge engangsemballage, hvilket betyder, at du får serveret din stir-fry fra Kojachi og dagens ret fra Folkekøkken på en tallerken eller i en genbrugelig skål.
Ifølge Gitte Hallingskov, der er driftsansvarlig for kantinerne på DTU, er der udover mere økologi også kommet fokus på, at kantinen skal bruge lokale eller danske råvarer.
”Det er vigtigt for os at indkøbe dansk producerede råvarer i så bredt omfang, som det er muligt - lokale råvarer prioriterer vi særligt højt,” siger hun.
Mødeforplejningen lever op til samme nye krav om økologi, og derudover er 100 pct. af den frugt, man bestiller til møder, økologisk. Det er samtidig muligt at tilgodese forskellige behov.
”Hvis man har præferencer i forhold til bestilling af forplejning til møder, er der et kommentarfelt, hvor man kan skrive sine ønsker. Det meste kan lade sig gøre, hvis man bare indgår i dialog med kantinerne,” siger Gitte Hallingskov.
Kødfrie valgmuligheder
DTU gør en dyd ud af, at der også skal være sund og nærende kost til dem, der ikke spiser kød, eller bare er nysgerrige på de kulinariske oplevelser, der ligger gemt i grøntsagernes verden.
Samtlige kantiner og caféer på DTU har derfor mindst én vegetarisk mulighed. Caféen i DTU Skylab serverer dagens ret, der altid er vegetarisk og Wicked Rabbit i bygning 342 er 100 pct. vegetarisk.
For dem, der spiser vegansk, kan man finde veganske panini i Have a Java eller tilvælge de veganske retter i Wicked Rabbit i bygning 342.
De nye tiltag skal ikke ses som en afslutning, men nærmere en begyndelse og kantinen som noget dynamisk, hvis udvikling man kan følge fra EAT@DTU-appen eller på DTU Inside.
”Vi arbejder konstant med at gøre kantinen bedre og mere bæredygtig. Vi har udrullet nye nogle nye initiativer og har flere ting i støbeskeen – f.eks. hvordan vi reducerer madspild,” siger Gitte Hallingskov.
Vil du vide mere, kan du læse mere om DTU’s cateringstrategi på DTU Inside eller downloade appen Eat@DTU på App Store eller Google Play.