I fremtiden vil forskning, der kombinerer det elektrotekniske og det optiske område spille en afgørende rolle i bl.a. at videreudvikle internet-of-things, medico-teknisk udstyr, fremtidens computer chips og en lang række autonome systemer. Denne udvikling forventes i stigende grad at inddrage kvanteteknologi som grundlag for udviklingen af nye sensorer og komponenter.
For at sikre DTU en stærk position på netop dette område, er kompetencer indenfor elektronik, lys, akustik og autonome systemer samlet i én organisatorisk enhed: DTU Electro.
”Utroligt meget af den forskning, der i dag driver vores samfund mod en mere digital og bæredygtig fremtid, er baseret på samspillet mellem elektroner og fotoner. Jeg ser et vidtrækkende potentiale i at skabe et økosystem, hvor der er rig mulighed for at skabe synergi mellem forskere og studerende fra hele værdikæden af fotonik og elektronik,” siger institutdirektør Lars-Ulrik Aaen Andersen.
En række af de kollegaer, som er bragt sammen i det ny institut, har tidligere arbejdet sammen om både undervisning og forskning – og institutdirektørens oplevelse er generelt, at nyheden om reorganiseringen er blevet modtaget positivt hele vejen rundt.
Udvikling af teknologi for mennesker
Mange af DTU Electros studenter- og forskningsprojekter vil foregå i tæt samarbejde med industrien. Det ser Lars-Ulrik Aaen Andersen som en stor fordel, når man arbejder med at udvikle teknologi for mennesker.
”Stort set al den forskning, vi laver, har jo et industrielt sigte i et eller andet omfang. Og målet er næsten altid at kunne udvikle et device eller ny software, som f.eks. kan bruges til at overvåge iltsvind i havene, sikre bedre velvære for patienter eller gøre selvkørende transportmidler sikre.”
Netop ambitionerne om at skabe konkrete løsninger gør, at institutdirektøren forventer et fortsat fokus blandt instituttets medarbejdere på mulighederne for at patentere idéer og etablere spin-outs.
”Spin-out virksomhederne er vigtige, for de giver en ny karrierevej for vores unge forskere, som måske ikke kan se sig selv på universitetet, men kan se sig selv i den nye spinout. Og det er jo teknologi til gavn for samfundet.”
Spin-out virksomheden Nordic Firefly er bare ét konkret eksempel på, hvordan gode idéer, der er opstået på tværs af de fagligheder, som nu er bragt sammen i DTU Electro, er blevet til teknologi for mennesker. Nordic Firefly har udviklet en elektronikenhed, der konverterer energi fra solceller til batteri, når solen skinner og konverterer energi fra batteriet til LED lys i f.eks. gadebelysning, når det er mørkt.
Øget fokus på undervisning
På det ny institut vil undervisning fylde mere, end det gjorde særligt i det gamle DTU Fotonik. I alt vil der på DTU Electro blive undervist i ni af DTU’s uddannelser.
”På den måde bliver vi mere som et klassisk DTU-institut med et større fokus på undervisning. Lige nu og her vil de studerende ikke mærke den store forskel. Men det er klart, at vi vil bruge lejligheden til at justere, hvor det må være relevant, så vi sørger for, at det er de rigtige fagfolk, som kommer til at stå foran de studerende,” understreger institutdirektøren.
Se mere her: DTU Electro