Hvis kloden på bæredygtig vis skal brødføde en voksende befolkning, skal store dele af verden spise meget mere fra planteriget. Mange fødevareproducenter har dog svært ved at producere gode, næringsrige plantebaserede alternativer til f.eks. mælkeprodukter, som falder i forbrugernes smag.
På DTU Lyngby Campus arbejder eksperter i mikrobiel bioteknologi sammen med forskere og erhvervslivet for at finde opskriften på fermenterede plantedrikke med et proteinindhold lig komælk (cirka 3,5 pct.). REPLANTED, som projektet hedder, er finansieret af AgriFoodTure-partnerskabet og har fokus på afgrøder, der kan dyrkes i Danmark, nemlig ærter, havre og kartofler.
Smag er afgørende
”Problemet med mange plantebaserede drikke er, at de har lidt en smag af papkasse,” siger seniorforsker Claus Heiner Bang-Berthelsen og sætter derved fingeren på et ømt punkt. For i en undersøgelse lavet af YouGov for DI Fødevarer i foråret 2023 svarede 30 pct., at det er smagen, der står i vejen for at spise plantebaseret. Smag er dermed den største barriere, mens 27 pct. angav, at det er vaner, der afholder dem fra det.
”I vores arbejde er det lykkedes os at identificere mikroorganismer, som vi kan tilsætte plantedrikken for at omdanne en hel del af de naturligt forekommende molekyler, der er kendt for at give de der bismage, til andre molekyler med meget mindre bismag,” forklarer seniorforskeren.
I projektet er også identificeret mikroorganismer, der kan bruges til at omdanne komponenter i plantedrikken, som ellers forhindrer, at kroppen optager den protein, som drikken indeholder.
”For hvis plantedrikken indeholder noget, der blokerer optagelsen af protein, så er vi jo lige vidt,” understreger Claus Heiner Bang-Berthelsen. Når det rette blandingsforhold for plantedrikken er på plads, vil forskerne rette fokus mod at sammensætte de optimale mælkesyrebakterier i en starterkultur, der kan omdanne drikken til et plantebaseret yoghurtalternativ.