Den 23. juni 2023 var en særlig dag for Viktor Ryle Tamstorf. Han vandt nemlig en førsteplads og dermed også 30.000kr., da han deltog i DTU’s studenterkonference Grøn Dyst med et projekt, der skal gøre rent drikkevand tilgængeligt for så mange mennesker som muligt.
Projektet består af en lille desinficeringsenhed, der kan rense regnvand opsamlet i regnvandstanke, hvis man tilfører vandet en beskeden mængde salt og strøm. Teknologien bag kaldes for elektroklorificering, og den er ikke ny, men det er brugsscenariet til gengæld.
”Idéen opstod som en del af idéudviklingen til mit bachelorprojekt. Jeg læste en WHO-artikel om forurenet vand og fik idéen til en lille desinficeringsenhed, der er let at bruge, og som kan gøre regnvand så rent, at man kan drikke det,” forklarer han.
For Viktor Ryle Tamstorf handler det først og fremmest om at gøre en forskel for mennesker, der ikke har adgang til rent drikkevand:
”Projektet er rettet mod mennesker, der i forvejen drikker forurenet vand, men det kan også bruges i EU-lande med meget lidt grundvand,” fortæller han.
Grøn Dyst som selvtillidsboost
Viktor Ryle Tamstorf valgte at deltage i Grøn Dyst med sit projekt for at forbedre det endnu mere og for at teste sin idé af på et helt nyt publikum med mange forskellige baggrunde. Grøn Dysts dommerpaneler består nemlig af en alsidig blanding af både erhvervsfolk, politikere og ansatte fra DTU.
”At deltage i Grøn Dyst har været et selvtillidsboost for mig som produktudvikler og iværksætter. Jeg fik mulighed for at bruge mere tid og energi på mit projekt, jeg fik en masse brugbar feedback, og så var det fedt, at det hele blev afviklet på én dag,” siger Viktor Ryle Tamstorf, når han bliver spurgt om, hvad han fik ud af at være med.
Grøn Dyst hylder bæredygtighed i alle DTU’s uddannelser og tager udgangspunkt i FN’s Verdensmål. Viktor Ryle Tamstorfs projekt fokuserer på det sjette verdensmål, nemlig at sikre at alle jordens indbyggere har adgang til vand og sanitet, og at dette sker på en bæredygtig måde.
”Verdensmålene er så generelle, at et projekt meget let kan passe ind, så mit råd til andre studerende, som overvejer at deltage, er at være fremme i skoene og tilmelde sig. Du har ikke noget at tabe og meget at vinde, så du skal bare gøre det. Også selvom du ikke har et lige så færdigudviklet produkt som mit,” forklarer han.
Viktor Ryle Tamstorf arbejder fortsat på sit projekt, og han håber, at det kan være med til at skaffe endnu flere mennesker rent drikkevand i en nær fremtid.