Udfordringer inden for sundhedsområdet
Teknologien med den roterende disc blev oprindelig udviklet til børn med leukæmi, som får meget høje doser af lægemidlet methotrexat. Det er en behandling, som er udviklet på Rigshospitalet, og som bevirker, at hospitalspersonalet er nødt til at holde godt øje med børnene, fordi det er rigtig vigtigt, at børnene hverken får for meget eller for lidt kemoterapi.
Hvis man kan måle koncentrationen af medicin i blodet med en medicinsk sensor på få minutter, er det forventningen, at man kan overvåge patienten i realtid uden behov for specialiseret arbejdskraft. Samtidig undgår man at vente flere dage på at få svar fra et laboratorium.
I et andet projekt vil forskerne revolutionere livet for f.eks. diabetikere. Anja Boisen og hendes kolleger arbejder på at skabe en løsning, hvor man giver insulin og vacciner uden brug af nåle. Idéen er at patienten indtager sin insulin som en pille, der på sin vej gennem kroppen sikre at insulinen er beskyttet indtil den leveres på det rette sted i tarmen.
”Vi har nogle kæmpe udfordringer inden for sundhed, som vi arbejder med i IDUN-centrets store projekter. Det handler om at få medicin ind i kroppen uden at tage injektioner og om at få medicin, som er svær tilgængelig, ind i kroppen. Men det handler også om at diagnosticere mere præcist og dermed kunne udføre mere personlige behandlinger. Hvis vi kan udvikle mere tilgængelige analyser og holde individuelt øje med patienterne på en effektiv måde, vil vi kunne diagnosticere hurtigere end hidtil,” siger Anja Boisen.
Vil høste energi fra kroppen
En af hendes vildeste idéer er at undersøge, om man kan høste energi inde i kroppen. I dag skal patienten sluge et batteridrevet kamera, hvis man skal undersøge tarmen indefra. I stedet arbejder Anja Boisen på at bruge syren i maven eller bevægelsen i tarmen til at høste energi:
”Vi udvikler både sensorer og ’devices’, som kan tage prøver fra maven eller tarmen. Og de har brug for en lille smule energi. Da tarmen bevæger sig hele tiden, må der være noget inde i kroppen, hvorfra vi kan høste energi, som kan omdannes til elektrisk energi. Det vil også gøre det væsentligt mere behageligt for patienten. Det er en ret vild idé, og der er ikke mange, der har udviklet noget som helst i den retning.”
Inspirerer studerende og forskere
Til daglig støtter Anja Boisen studerende og forskere i at udvikle innovative og levedygtige løsninger til gavn for samfundet. Hun er selv medstifter af fem startup-virksomheder, hvor post docs, ph.d.er og studerende er med i virksomhederne. Og efter hendes eget udsagn kender alle ph.d.-studerende på DTU Sundhedsteknologi nogen, der er i gang med at udvikle en virksomhed. Eller de er selv i færd med det. Dermed lever de godt op til IDUN-centerets motto: ’Bringing science to life’.
En af Anja Boisens metoder til at motivere kollegerne er at synliggøre IDUN-medarbejdernes arbejde. På væggen uden for hendes kontor på DTU hænger en storskærm, hvor seniorforskere, postdocs og ph.d.-studerende med 25 nationaliteter poster oplysninger om f.eks. antal publikationer, nye bevillinger, ansøgninger og afslag.
”Det er vigtigt at støtte dem, der er nysgerrige på at starte egne virksomheder og etablere lokale økosystemer. Og det er boardet med til at gøre. Vi fejrer vores succeser. Og vi gør meget ud af at forstå, hvordan vi kan forbedre samarbejdet på tværs af kulturer og fagområder. Det er en kæmpe gave, at vi kommer fra så mange nationer - ligesom det også giver mulighed for at misforstå hinanden. Men jeg tror, at diversiteten er en kæmpe kilde til kreativitet og innovation.”