Stort set alle elektroniske produkter bruger mikrochips. For eksempel indeholder en mobiltelefon omkring 160 forskellige chips, mens hybrid elbiler indeholder op til 3.500. På DTU Nanolab forskes der i den mikro- og nanoteknologi, som ligger til grund for fremstillingen af avancerede mikrochips. Samtidig giver DTU Nanolab virksomheder og industri adgang til at benytte de unikke faciliteter i Danmarks eneste storskalarenrum. Men pladsen er trang.
”Allerede i dag oplever vi stor efterspørgsel på mere plads. Samtidig forventer vi, at efterspørgslen stiger, da nanofabrikationsteknologi er en afgørende teknologi i udviklingen af kvantecomputere og sensorer,” siger Jörg Hübner, direktør for DTU Nanolab.
Det nye renrum bliver bygget på DTU Lyngby Campus og omfatter en ca. 5.600 m2 stor bygning i to etager og med kælder. Bygningen er budgetteret til 345 mio. kr., som DTU selv finansierer, og forventes at stå færdig i 2026.
EU støtter produktionen af mikrochips
Langt størstedelen af verdens mikrochips bliver produceret i Asien, herunder Kina, Sydkorea og Taiwan, mens EU blot producerer 10 pct. af alle mikrochips på verdensplan. Men nu vil EU ligesom Kina og USA booste egenproduktion af mikrochips for at mindske afhængighed af producenterne i resten af verden.
Med en ny aftale vil EU mobilisere 323 mia. kr. til mikrochipproduktion, hvoraf 25 mia. kr. er øremærket forskning og udvikling af nye chips. Ambitionen er at hæve Europas markedsandel til 20 pct., inden årtiet er omme.
”Udbygningen af DTU's renrumsfaciliteter vil bidrage til en styrkelse af Danmarks erhvervsliv, konkurrenceevne og digitaliseringsevne, samt bidrage positivt til det europæiske økosystem for mikrochips,” mener Jörg Hübner.
Mere plads til ny teknologi
Renrummet blev senest udvidet i 2000 og 2003. DTU råder i dag over 1.350 m2 renrum med en lang række maskiner til fremstilling af sensorer og mikrochips. Jörg Hübner forklarer, at der siden da er stoppet mere udstyr ind i renrummet, så der ikke er plads til mere udstyr, flere teknologier, store internationale forskningsprojekter eller flere virksomheder end de mere end 30, som i dag bruger faciliteterne.
”Der er behov for flere kvadratmeter renrum og nyt udstyr, hvis DTU Nanolab skal imødekomme efterspørgsel fra samarbejdspartnere eller søsætte større forskningsaktiviteter,” siger Jörg Hübner.
I marts underskrev DTU kontrakt med det verdensomspændende rådgiverfirma Jacobs, der har erfaring med at opføre lignende faciliteter til forskning og produktion. Firmaet har også udviklet de renrum, som DTU byggede for nu 20 år siden.