Foto: Gitte Sofie Hansen

Elektronpris til forsker i roterende maskiner

Elektroteknologi Vindenergi
AEG Elektronprisen er netop blevet uddelt og i år gik prisen til lektor Bogi Bech Jensen fra DTU Elektro.

Især Bogi Bech Jensens forskning inden for feltet ’roterende elektriske maskiner’ har tiltrukket sig stor opmærksomhed fra mange industrivirksomheder, fortalte institutdirektør Kristian Stubkjær i begrundelsen for tildelingen.
 
Roterende elektriske maskiner finder man f.eks. i vindmøller. Mange meter oppe i en vindmølle har det afgørende betydning, hvor holdbare, lette og effektive møllens generatorer kan blive. Bogi Bech Jensen har netop i sin forskning haft fokus på både effektivisering af vindmøllegeneratorers ydeevne og optimering af deres design:

”På den måde har du placeret dig lige i smørhullet af forskningen inden for et meget vigtigt – et område som har stor betydning for det danske samfund,” sagde Kristian Stubkjær.

Også Bogi Bech Jensens undervisning fik rosende ord med på vejen:
”Du er en rigtig studentermagnet,” lød Kristian Stubkjærs karakteristik af Bogi Bech Jensen, som tilltrækker nogle af de dygtigste studerende til sit område, samtidig med at hans cv indeholder en imponerende liste over tidskriftsartikler og konferencebidrag.

Institutdirektøren sluttede sin tale af med at indrømme, at han faktisk er lidt imponeret over Bogi Bech Jensens indsats:
”Det lå nemlig ikke i kortene, at du skulle være lektor på DTU, da du sejlede som maskinmester i fiskeriflåden og på krydstogtskibende i Caribien.”

Bogi Bech Jensen fortalte i sin takketale, at det var kommet fuldkommen bag på ham, at han skulle have prisen. Faktisk var han blevet forholdsvis forundret, da han – efter en paraglidingtur på Gran Canaria, hvor han var forhindret i at tage sin telefon – fandt en telefonbesked fra DTU’s rektor, som havde en ’sag’ han gerne ville drøfte med Bogi:

”Rektor og jeg er ikke sådan dagligt i kontakt med hinanden. Så min første tanke var, hvad har jeg gjort galt?” Da Bogi Bech Jensen fik ringet tilbage til DTU’s rektor og fik den fulde forklaring, nemlig at han var AEG Elektronprisens modtager i 2013, blev han både lettet og glad.

Foto Gitte Sofie Hansen