Ædre dame close up af øje

Ny bioteknologisk metode giver håb om behandling af AMD

Bioteknologi og biokemi Medicin og medicoteknik

Særlige stoffer udvundet af tang ved hjælp af enzymer har i laboratorieforsøg vist sig at have en beskyttende effekt mod øjensygdommen AMD.

Den uhelbredelige øjensygdom AMD - Aldersbetinget Macula Degeneration - rammer tusindvis af ældre mennesker i Danmark hvert år og er den hyppigste årsag til blindhed og synstab hos ældre mennesker i den vestlige verden.

Den nuværende behandling består af indsprøjtninger i selve øjeæblet med medicin, som primært udtørrer nethinden, men som ikke helbreder sygdommen.

Ny forskning viser imidlertid, at stoffet fucoidan, som er et komplekst kulhydrat, der kun findes i tang, kan have en beskyttende effekt mod øjensygdommen. Stoffet findes i helt almindeligt tang som f.eks. sukkertang og gulbrun blæretang, der bl.a. bruges i fødevarer.

"Hvis det f.eks. er muligt at dryppe øjne med dette enzymatisk udvundne fucoidan fra tang, så åbner det for, at der kan udvikles en enkel, skånsom og billig metode til AMD-forebyggelse og behandling. "
Professor Anne S. Meyer, DTU Bioengineering

Fucoidan er en gruppe af komplekse kulhydrater, som er bygget ind i cellevæggene i tang. For at kunne undersøge og udnytte fucoidans effekt er det vigtigt at udtrække stofferne fra tang på en præcis måde. Fucoidan er nemlig vanskeligt at få fat på uden at ødelægge dets struktur, da det er indkapslet i tangcellernes vægge tæt sammenfiltret med af en anden type komplekst kulhydrat, alginat.

Men det er netop, hvad man kan med en ny bioteknologisk metode udviklet af forskere på DTU Bioengineering med professor Anne S. Meyer i spidsen. I deres metode anvendes enzymer til meget præcist at klippe fucoidan ud af tang i dets naturlige struktur. Først klipper enzymerne de andre kulhydrater, bl.a. alginat, ud af tangens cellevægge, og herefter kan forskerne så udvinde fucoidan-strukturerne intakte uden at skulle vikle dem fri af andre kulhydratstrukturer.

Øjenlæger fra Kiel i Tyskland har testet fucoidan-strukturerne i øjenceller for deres effekt på AMD. Deres forsøg har påvist, at fucoidan er effektivt til at hindre AMD-fremmende mekanismer i øjenceller. Forsøgene viste også, at den beskyttende behandling af øjencellerne kun var virksom for det fucoidan, der er udvundet fra tang ved hjælp af forskernes nye metode, og det giver håb om, at metoden kan bruges til at udvikle forebyggelse eller en enkel kur mod AMD:

”Hvis det f.eks. er muligt at dryppe øjne med dette enzymatisk udvundne fucoidan fra tang, så åbner det for, at der kan udvikles en enkel, skånsom og billig metode til AMD-forebyggelse og behandling,” siger Anne S. Meyer, som gennem en årrække har udviklet enzymmetoden sammen med postdoc Maria Dalgaard Mikkelsen og et team af ph.d.-studerende fra Vietnam.

Anne S. Meyer siger at det er helt nyt, at enzymatisk tang udtræk kan være godt for øjnene. Og hun vurderer, at selv om enzymteknologien til at udvinde fucoidan er velafprøvet og kan skaleres op til industriel produktion, så er der et stykke vej til, at fucoidan-stoffernes effekt er dokumenteret i kliniske forsøg, og til at de kan tilbydes patienter.

Tangindustri i Danmark

Resultaterne viser samtidig vejen til at udnytte lokale tangplanter til medicinske produkter:

“Almindeligt forekommende tang som sukkertang og blæretang kan vise sig at blive nye værdifulde råmaterialer, og de kan sætte gang i en industri, hvor man dyrker tang på vores breddegrader. Den type tang, vi udvinder fucoidan og alginat fra, produceres normalt i Sydamerika og Sydøstasien, så der er både store klimavenlige besparelser i transport og store muligheder for at udvikle nye processer på denne type tang i udsigt,” siger Anne S. Meyer.

Resultaterne fra øjenforsøgene med AMD er offentliggjort i artiklen Effects of a Newly Developed Enzyme-Assisted Extraction Method on the Biological Activities of Fucoidans in Ocular Cells i tidsskriftet Marine Drugs og er fremlagt på den virtuelle ABC Conference Algae Bioactive Compounds – from Research to Innovation den 25. – 26. August 2020.