Nyheden om en ny type enkelt-foton kilde, et arbejde udført af blandt andet DTU Fotonik, er på forsiden af marts-udgaven af det prestigiøse, videnskabelige tidsskrift Nature Photonics.
En ny type enkelt-foton kilde, forkortet EFK, er udviklet i et europæisk samarbejde med deltagelse af forsker Niels Gregersen fra Nanophotonics Cluster på DTU Fotonik.
Man kan tænke på en EFK som den svagest mulige lyskilde. Lys består af fotoner, og når man tænder og slukker for glødepærer, lasere og konventionelle lys-emitterende dioder, udsender de et stort antal fotoner i hver puls. Derimod er EFK’en, som navnet antyder, i stand til at udsende blot en enkelt foton per puls.
Gennembrud i EFK-teknologi
Når fotonen er udsendt, har det dog hidtil været vanskeligt at styre, hvor den flyver hen. Artiklen i Nature Photonics omhandler et gennembrud i EFK-teknologi, hvor man anvender meget tynde og aflange Gallium Arsenid cylindere, kaldet nanotråde. Denne teknologi muliggør en hidtil uset kontrol over udsendelsen af fotonerne.
Et skridt tættere på kvantecomuterens realisering
En mulig fremtidig anvendelse af denne nye enkelt-foton kilde er kvantecomputeren. Denne er endnu på forskningsstadiet, da den nødvendige teknologi endnu ikke er parat, men med den nye EFK beskrevet i Nature Photonics er kvantecomputerens realisering kommet et skridt tættere på.
Se website for Nature Photonics
Læs mere om opdagelsen
Se website for Nanophontonics Cluster på DTU Fotonik