Forskere på DTU og Københavns Universitet knækker immunforsvarets PIN-kode

Et samarbejde mellem Center for Biologisk Sekvensanalyse, Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Det sundhedsvidenskabelige fakultet, Københavns Universitet (KU) har ført til, at man i dag kan aflure immunforsvarets PIN-koder.

Det unikke ved dette forskningsresultat er, at når man kender immunforsvarets PIN-koder, som er unikke koder, der er med til at beskytte os mod sygdomme, så kan man i langt højere grad end tidligere udvikle målrettede behandlinger af kræft, infektionssygdomme og afstødning ved transplantationer.

 

For at knække koden har forskergruppen udviklet neurale netværk, der kan simulere, hvordan kroppen beskytter sig mod sygdomme. Ved at bruge disse simulationer har man kunne aflure immunforsvarets PIN-koder, og dermed bryde koden.

 

Sidste år lykkedes det samme gruppe med lektor Morten Nielsen (CBS ved DTU) og professor Søren Buus (KU) i spidsen at knække første del af koderne. Med det sidste gennembrud har de skabt et samlet billede af, hvordan vores immunsystem tjekker farer både inden for og uden for vores celler.

 

De nye forskningsresultater er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PLOS Computational Biology.

 

Mere information: Lektor Morten Nielsen, DTU

Biosys, 45 25 24 25, mniel@cbs.dtu.dk       

 

Og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets hjemmeside