Det blev til sejr i kategorien CSR Student ved CSR AWARD 2011 til bioteknologi- og lægemiddelkemistuderende Andreas Hougaard Laustsen. Han blev anerkendt for sit lederskab i det studenterdrevne Biotech Academy på DTU Systembiologi, hvor han har arbejdet for at udbrede kendskabet til bæredygtig naturvidenskab, fremme interessen for grøn teknologi og for at undervise fremtidens grønne iværksættere inden for bioteknologi.
Det er absolut ikke nyt for Andreas Hougaard Laustsen at være nomineret til en pris, og der er sådan set heller ikke noget nyt i, at han vinder en pris. Nyt for ham er det til gengæld at være nomineret inden for kategorien Corporate Social Responsibility (CSR), som det var tilfældet ved CSR AWARDS 2011 i Sønderborg d. 29. september.
Der står nemlig ikke CSR på skemaet nogen steder på DTU, og faktisk havde Andreas ikke tænkt så meget over, at han beskæftigede sig med CSR, før en af hans studiekammerater indstillede ham til prisen som CSR Student.
Lederskab og social samvittighed står ikke på skemaet, men alligevel…
Heldigvis gælder det generelt for DTU-studerende, at uddannelsen ofte kommer til at handle om meget andet end den snævre faglighed. Internationale oplevelser, lederposter i studenterorganisationer og faglige konkurrencer er bare nogle af de ting, som kan fylde på studiet. Og når de studerende på DTU kaster sig ud i projekter er det ifølge vicedirektør på DTU Systembiologi, Steen Heilmann, ofte med større succes end selv DTU’s forskere og ledere havde turdet håbe på:
”Vi bruger mange kræfter på at rekruttere og udvikle meget talentfulde studerende. Alligevel er vi særdeles imponerede af, hvor initiativrige, entusiastiske og innovative de er, når de går i gang med et projekt. Vi tager de studerende alvorligt, bakker op om deres idéer og skaber rammerne for dem, men vi lader dem ”køre selv”. Og selv om vi er vant til, at vores studerende har succes, bliver vi alligevel gang på gang overraskede over, hvor langt de når på egen hånd. Biotech Academy og Andreas er et godt eksempel.”
Og når man, som Andreas, i to år bruger sit initiativ og sin entusiasme på at være leder af den studenterdrevne organisation Biotech Academy (BA) på DTU Systembiologi, hvor studerende underviser gymnasie- og folkeskoleelever i bæredygtige løsninger, producerer undervisningsmateriale inden for blandt andet grøn teknologi, og forsøger at få flere unge til at vælge en uddannelse inden for grønne teknologier, så tager man i den grad et ansvar for samfundet og for fremtiden. Og det er grundpillerne i Social Responsibility.
Frivillig men også forretningsmand
Og når det kommer til Corporate (virksomheds)delen, så er Andreas på trods af sin status som studerende også godt med. Biotech Academy fungerer nemlig ved hjælp af støtte fra DTU Systembiologi og fra nogle af det private erhvervslivs tungeste spillere, som Novozymes, Carlsberg, DONG m.fl. og som Andreas selv udtrykker det:
”Man kan se det sådan, at en lille del af virksomhedernes og DTUs egen CSR foregår gennem Biotech Academy. Dette skyldes ikke mindst, at BA har vist, at vi kan løse flere vigtige CSR-opgaver inden for uddannelsesområdet og rekruttering til naturvidenskaben ganske godt. Derfor har adskillige virksomheder også ønsket at poste penge i os.”
Og lige præcis pengene har Andreas godt styr på. I sin tid som leder af BA har han været med til at rejse næsten 2 millioner kr. Det betyder, at BA’s arbejde også er økonomisk bæredygtigt og dermed levedygtigt langt ud over Andreas’ formandsperiode, som i skrivende stund er udløbet, og ansvaret givet videre.
Biotech Academy i centrum
Det er Andreas’ gode ven og efterfølger på posten som leder af Biotech Academy, Ulrich Kudahl, der har nomineret Andreas til årets studenterpris fra CSR Fonden. Men i virkeligheden havde Andreas lige så gerne set andre nuværende eller tidligere medlemmer af Biotech Academy indstillet til prisen – og han har faktisk selv forsøgt at indstille en kollega fra BA, Sandra Wingaard Thrane. Om baggrunden herfor siger Andreas:
”Nogen skal jo modtage prisen, men det vigtigste er, at vi får gjort opmærksom på Biotech Academy. Det er innovativt og unik og har potentiale til at skabe langsigtet samfundsmæssig værdi, fordi der er en reel mulighed for at bioteknologi, biokemi og grøn vækst kan skabe konkurrencedygtighed for danske virksomheder, hvis vi uddanner unge inden for feltet.”
Læs mere om Biotech Academy her...
- Jesper Spangsmark Nielsen