Erhvervslivet og DTU starter tre nye projekter, der skal føre til en renere verden.
Bedre vindmøllevinger, brint-drevne gaffeltrucks og udnyttelse af affaldsolier til fremstilling af biodiesel. Det er overskrifterne på de tre nye projekter inden for cleantech-området, som DTU nu kan påbegynde i samarbejde med erhvervslivet.
”Alle projekter er indlysende nyttige. Med disse projekter bidrager vi til at virkeliggøre DTUs mission. Den lyder, at DTU skal udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet," siger prorektor Knut Conradsen, der på vegne af DTU underskrev de tre nye aftaler.
Underskrifterne faldt på den store cleantech-messe, COPENMIND, i Bella Centret, som fandt sted i de tre første dage af september. Messen samlede 125 universiteter og forskningsinstitutter, 1.500 virksomheder og organisationer fra 52 lande i hele verden.
Cleantech-projekterne får alle støtte af Højteknologifonden – i alt 57 mio. kr.
Præsentation af de tre projekter, som DTU er med i:
Stor satsning inden for vindmølleteknologi
Dette projekt er en ny storstilet satsning inden for vindmølleteknologi. I projektet skal Risø DTU i samarbejde med LM Glasfiber, Aalborg Universitet og Comfil Aps. effektivisere produktionen af vingerne. Målet er at halvere produktionstiden på en vindmøllevinge. Projektet bliver støttet med 35 mio. kr. fra Højteknologifonden.
Læs mere om projektet og se kontaktpersoner
Fra affaldsolie til biobrændsel
DTU Kemiteknik og DTU Management går sammen i et projekt med Novozymes, biodiesel-producent Emmelev A/S og Aarhus Universitet for at udvikle ny teknologi, der kan åbne for at bruge affaldsolie f.eks. fra restaurationer til biobrændsel. Projektet bliver støttet med 15 mio. kr. fra Højteknologifonden.
Læs mere om projektet og se kontaktpersoner
Brintdrevne gaffeltrucks
I det tredje projekt samarbejder DTU Elektro og DTU Mekanik med virksomheden H2 Logic A/S fra Herning om at udvikle brintdrevne gaffeltrucks. Projektet har modtaget en støtte på syv mio. kr. fra Højteknologifonden.
Læs mere om projektet og se kontaktpersoner
En samarbejdsaftale bliver underskrevet, og dansk vindmølleteknologi går nye tider i møde.
Fra venstre: Steen Broust Nielsen fra LM Glasfiber A/S, Knut Conradsen, prorektor ved DTU, og Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand i Højteknologifonden.
Foto: Thorkild Amdi Christensen