Dansk-Californisk elitesamarbejde skal løse fremtidens trafikpropper på nettet

Dansk forskning I fotonik placerer Danmark blandt verdens førende nationer indenfor højhastigheds-internet. Også amerikanske IT-giganter er interesserede i de danske resultater.

Dansk forskning optrapper i foråret 2011 et samarbejde med eliteuniversiteterne UC Berkeley og Stanford, verdens henholdsvis andet- og tredjebedste universitet, om fremtidens internetforbindelse. Samarbejdet blev skudt igang i sidste uge på Stanford University ved en dansk-californisk workshop med fokus på optisk fiberforbindelser, der er den hurtigste måde at transportere data på.

 

"Regeringens mål er, at alle danskere skal have adgang til højhastigheds-internet inden 2020, så Danmark har de bedste betingelser for kommunikation og viden i fremtiden. Internationale samarbejder som disse er med til at gøre målet muligt og samtidig bliver Danmarks position som et af de førende videnslande styrket," siger videnskabminister Charlotte Sahl-Madsen.

 

Højhastighedsforbindelser er kendetegnet ved at transportere data med en hastighed på mindst 100 Mbit/s. Det er kun optiske fibre og fiberbaserede LAN-forbindelser, der kan levere så hurtige forbindelser i dag. Danske forskere på DTU arbejder nu på at gøre de hurtige fiberforbindelser trådløse, så eksempelvis smart phones og iPads også kan nyde godt af den hurtige forbindelse.

I november 2010 satte et hold forskere på DTU verdensrekorden for trådløs datatransfer med 40 Gbit/s. Det er 400 gange hurtigere end en normal netforbindelse, og svarer til at downloade en dvd film til en iPad via trådløst netværk på et enkelt sekund. Dette har vakt begejstring hos store IT-giganter som Google, Ericsson og Oracle, der derfor valgte at lægge vejen forbi workshoppen på Stanford:

 

"Overgangen fra opkalds-modem til bredbånd førte til online video, cloud computing og utallige applikationer. Vi er meget spændte på at se hvilke innovative nyskabelser, der vil følge med højhastigheds-fiberforbindelser. I den forbindelse er flere lovende ideer blevet præsenteret på workshoppen i dag," siger James Kelly, product manager ved Googles hovedkontor i Mountain View.

 

Forskning og forretning ud over Danmarks grænser
Samarbejdet mellem forskere fra DTU, Aalborg Universitet, Stanford og UC Berkeley, der officielt startede i januar 2010, indebærer udover fælles workshops også udveksling af forskere og ph.d.-studerende og fælles forskningsprojekter.

 

"Danmark er unik indenfor fotonik pga den forskning og ekspertise der er samlet her, og de rekorder det allerede har resulteret i. Samarbejdet med de californiske universiteter er en fantastisk chance - ikke mindst pga de mange IT-virksomheder i Silicon Valley dette også giver adgang til.Vi håber og forventer derfor, at dette samarbejde bliver tættere i fremtiden og resulterer i flere dansk-amerikanske forskningsansøgninger og -projekter," siger Idelfonso Tafur Monroy, der er professor på DTU Fotonik.

 

Som led i samarbejdet vil Idelfonso Tafur Monroy rykke sin forskning til UC Berkeley i efteråret 2011.

Forretningsudvikler på Risø DTU, Tue Roth, vil i år opholde sig i Californien i ni måneder med henblik på at introducere DTU´s store satsning i biofotonik, BioPhotonics Workstation, til det amerikanske it-mekka, Silicon Valley. 

 

"Sillicon Valley har verdens største koncentration af venture kapital, hvilket er særligt interessant for os. Vores forskning og efterfølgende udvikling kræver nemlig mere kapital, end man typisk kan finde i dansk sammenhæng. Dertil forventer jeg at kunne finde de samarbejdspartnere i Californien, der skal til for at udvikle og kommercialisere vores BioPhotonics Workstation," siger Tue Roth.

 

BioPhotonics Workstation er en teknologi opfundet og patenteret af professor Jesper Glückstad, leder af Programable Phase Optics Team ved DTU. Teknologien kan manipulere og karakterisere celler eller partikler i mikro- og nanoverdenen. Det er en teknologi, der på sigt kan bruges til eksempelvis at identificere hvilke celler, der er bedst egnede til bioethanol- produktion.

Workshoppen Photonics
Workshoppen fandt sted 31.janaur -1.februar 2011 på Stanford University med deltagere fra USA, Danmark, Tyskland, Spanien, Portugal og Sverige. Workshoppen var arrangeret af Innovation Center Denmark i Silicon Valley i samarbejde med Stanford University, DTU Fotonik, Syddansk Universitet, Center for TeleinFrastruktur på Aalborg Universitet samt Videnskabsministeriet.

Læs mere om workshoppen her...