Med computerbasede programmer til analyse af influenza kan vacciner fremstilles på få uger istedet for tre måneder, som det tager med den traditionelle metode.
Et hold forskere på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) er godt på vej med en ny metode, der betydeligt hurtigere end i dag vil kunne udvikle vacciner mod bl.a. fugle-influenza.
I stedet for at fremdyrke vaccinerne i hønseæg, hvilket tager ca. 3 måneder at udvikle, arbejder forskerne på at analysere influenza-typer via computerbaserede programmer.
”Så kan udviklingstiden for en ny type vaccine komme ned på 3-6 uger. Da man havde SARS-epedemien, tog det os tre uger at komme med de første forslag til vacciner”, siger lektor Claus Lundegaard, Biocentrum-DTU.
Den nye metode analyserer på computer, hvilke proteiner immunforsvaret reagerer imod, og hvilken vaccine der derfor effektivt vil beskytte mod smitte. Ifølge Claus Lundegaard vil metoden – med en markant satsning – kunne være færdigudviklet om 1-2 år. Forskerholdet på Biocentrum-DTU er internationalt førende på deres område, og der er mulighed for, at Danmark kommer til at levere det forskningsmæssige gennembrud.
”Den traditionelle metode med fremdyrkning i hønseæg kan muligvis levere en vaccine mod fugle-influenza inden for et halvt år. Men en af de store udfordringer ved influenza er, at der hele tiden dukker nye typer op. Derfor er det afgørende, at udviklingstiden for nye vacciner er så kort som mulig”, siger Claus Lundegaard.
Kontaktperson:
Lektor Claus Lundegaard, Biocentrum-DTU, tlf. 44 44 76 46 / 21 90 07 67