Kreativitet, idérigdom og et smittende engagement på miljøets vegne – det var kendetegnende for alle de knap 300 studerende fra DTU og flere udenlandske tekniske universiteter, der deltog i årets Grøn Dyst på DTU. Valget var ikke let, men dommerpanelerne fandt dog frem til 24 af de 138 projekter, som skilte sig særligt ud og fortjente en pris. Vinderne havde fokus på så forskellige ting som brændstof til skibsfarten, grundvand, oliespild, røggasrensning, solenergi, oprensning af havbunden, delecykler og kortere brusebade!
Klimaændringer og de deraf følgende problemer er i stigende grad hverdag for mennesker overalt på Jorden. Derfor er der mere end nogensinde brug for ingeniører som jer, der kan få idéer til løsninger og føre dem ud i livet. ’You are brilliant and the earth is hiring’.
Sådan indledte den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, Grøn Dyst 2015, idet han blandt andet citerede passager fra Paul Hawkens berømte tale til de studerende på University of Portland i 2009.
Hermed var der åbnet for fire timers vibrerende markedsplads i DTU Bibliotek, hvor næsten 300 studerende præsenterede deres projekter med spændende plancher, modeller og ikke mindst charmerende veltalenhed. Og 22 paneler sammensat af DTU-professorer og -forretningsudviklere, repræsentanter fra 22 store internationale virksomheder, danske politikere og forskere fra DTU’s internationale partneruniversiteter fik travlt med at lytte til de mange salgstaler og veje dem op mod hinanden. Er projektet velstruktureret og klart kommunikeret? Hvor stor effekt vurderes det at have på miljøet? Er det visionært, innovativt og ikke mindst realisabelt? Det var de spørgsmål, dommerne skulle tage stilling til.
Dansk konkurrence med internationalt format
Fra DTU’s sydkoreanske partneruniversitet, Korea Advanced Institute of Science and Technology, deltog tre grupper valgt ud blandt 20 projekter ved en lignende Grøn Dyst, og den koreanske ambassadør i Danmark, Young-sam Ma, var en tur rundt for at hilse på sine dygtige landsmænd.
Men blandt deltagerne var der også studerende fra Nanyang Technological University i Singapore, Technische Universität München og Technische Universität Darmstadt, Tyskland, University of British Columbia og University of Alberta, Canada, Aalto University, Finland, NTNU, Norwegian University of Science and Techology, Sino-Danish Center for Education and Research, Kina, og LancasterUniversity, England.
Inden prisoverrækkelsen underholdt manipulationsekspert og showmand Jan Hellesøe (kendt fra DR3-programmet 'Fuckr med dn hjrne'), og til at bistå dekan Martin Vigild med at uddele diplomer og checks kom Laura Storm, CEO for tænketanken Sustainia, som netop arbejder med at synliggøre bæredygtige og allerede realiserede bæredygtige løsninger i hele verden.
Den internationale Green Challenge blev afsluttet festligt med udendørs BBQ og Dúné-koncert.