Kim Dam-Johansen, DTU og Per Olesen, Novozymes.

Novozymes giver 10 millioner kroner til professorat i industriel gæringsteknologi på DTU

Fysik
Novozymes og DTU indleder et samarbejde, der sikrer en væsentlig styrkelse af forskningsindsatsen inden for industriel gæringsteknologi. Samarbejdet betyder, at Novozymes over en femårig periode giver 10 millioner kroner til Institut for Kemiteknik på DTU, hvor det nye professorat bliver oprettet.

”Det er utroligt vigtigt for os, at vi her i Danmark fortsat mestrer og er blandt verdens bedste inden for gæringsteknologi. Gæring af mikroorganismer er en basal og helt afgørende faglig disciplin i Novozymes, og det er afgørende for os, at vi styrker dette område videnmæssigt.”
Sådan lyder det fra Per Olesen, der er vice president i Novozymes, og ansvarlig for udvikling af Novozymes’ produktionsprocesser, produktionsteknologier og produkter.

Per Olesen siger videre:

”Det er desuden vigtigt for Novozymes, at vi kan rekruttere kandidater med en solid baggrund inden for gæringsteknologi. Vi har en lang tradition for et godt og frugtbart samarbejde med DTU Kemiteknik, og professoratet her er en naturlig del af dette samarbejde.”

Styrker DTU og Danmark
Det nye professorat bliver oprettet på DTU’s Institut for Kemiteknik og er det første af sin art, ikke alene i Danmark, men formentlig også på verdensplan.

”Med den nye professorstilling styrker vi DTU Kemitekniks forskning inden for bioteknologiske produktionsprocesser og især gæringsteknologi betydeligt”, siger professor Kim Dam-Johansen, institutdirektør ved Institut for Kemiteknik. 

”En betydelig del af vores kandidater vil efter deres studier få ansættelse i virksomheder, som arbejder med gæringsteknologi. Vi er derfor glade for oprettelsen af det nye professorat. Det vil styrke både forskning og uddannelse på området ganske betydeligt, og jeg forventer, at vi vil blive blandt verdens førende institutter inden for dette fagområde”.

Gæring – en dansk styrke
Men perspektiverne for gæringsteknologi går i virkeligheden langt videre. I en lang række af Danmarks største virksomheder inden for både bioteknologi, fødevarer og landbrug er gæringsteknologi den helt basale disciplin i fremstillingsprocessen til f.eks. enzymer, øl, mejeriprodukter eller medicin.

Gæringsteknologi er på den måde også en hjørnesten i dansk biotech, hvor det er anerkendt at Danmark har stærk position i forhold til andre lande. 

”I Novozymes vil vi gerne gøre vores til, at vi Danmark fortsætter med at være blandt verdens bedste inden for gæringsteknologi. Hvis vi ikke mestrer og udvikler den danske ekspertise på dette felt, så kan vi på sigt miste den ledende position, som vi har i dag”, slutter Per Olesen.