Danisco giver 10 millioner kr. (1,34 million EUR) til et professorat knyttet til Levnedsmiddelcenterets (LMC) aktiviteter på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Institut for Kemiteknik. Professoratet og de tilknyttede forskningsaktiviteter skal fokusere på udvikling af nye teknikker til produktion af komplekse kulhydrater – bedre kendt som kostfibre
Kulhydrater udgør en stor del af vores kost og har stor betydning for tarmfloraen. En sund og velfungerende tarmflora er af stor betydning for vores generelle velvære og helbred. Tarmens balance har direkte indflydelse på, om man udvikler livsstilssygdomme som sukkersyge, fedme og hjerte-karsygdomme.
Med den nye forskningssatsning vil man kunne udvikle nye løsninger til produktion af meget specifikke komplekse kulhydrater. En satsning, der også vil give en øget viden om kulhydraternes betydning for sundheden. Samtidig vil den tværgående satsning kunne skabe et bedre grundlag for produktion af fødevarer med sundhedsfremmende effekter.
”Vi er meget glade for, at vi kan styrke og udvide vores samarbejde med LMC gennem dette professorat. Da forskning inden for sundhedsfremmende fødevarer, kaldet Health & Nutrition området, er centralt for Danisco, er det også med store forventninger, at vi betaler professoratet. Med samarbejdet placerer Danisco sig blandt de bedste i verden,” siger Leif Kjærgaard, forskningsdirektør hos Danisco A/S.
Professorstillingen er på det bioprocestekniske område ved Institut for Kemiteknik og besættes af Jørn Dalgaard Mikkelsen, som har en lang erfaring med erhvervsrelevant og grundlæggende forskning på feltet.
”DTU Kemitekniks forskning dækker produktdesign, procesdesign og produktion inden for kemi, bioteknologi, fødevarer, lægemidler og energi. Med den nye professorstilling styrkes Kemitekniks forskning rettet mod fødevarer betydeligt” siger professor Kim Dam-Johansen, Institutdirektør ved Institut for Kemiteknik. - ”Og vi ser frem til denne styrkelse, som vil sikre yderligere forskningsfremskridt og konsolidering af området -hvilket også understøtter LMC" supplerer professor Anne Meyer, der leder det bioteknologiske område på Institut for Kemiteknik, DTU.
”Vi er meget glade for oprettelsen af det nye professorat. Det styrker ikke bare broen mellem erhvervslivet og de offentlige forskningsinstitutioner, men er også med til at fremme samarbejdet mellem universiteterne. En styrkelse af det samarbejde kan være med til at sikre Danmark en ledende position inden for fødevarerelateret forskning," siger Per Holten-Andersen, dekan ved Københavns Universitet Life og Knut Conradsen, prorektor ved DTU samstemmende.