Foto: Stamers Kontor

DTU prioriterer elite-forløb på alle kandidatuddannelser

DTU er det universitet i Danmark med flest elite- og talentprogrammer. Det fremgår af en ny rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut.

Når DTU udbyder eliteuddannelser på samtlige kandidatuddannelser, skyldes det en målrettet satsning på talentpleje. Det skriver Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) i den nye rapport ”Elite- og talentprogrammer på de videregående uddannelser”.

DTU indførte i 2009 de såkaldte Honours Programmes, som er eliteforløb på samtlige af universitetets 28 kandidatuddannelser. Honours Programmes er et særligt udfordrende studieforløb til de dygtigste studerende, som blandt andet skal have opnået høje karakterer fra bacheloruddannelsen og bachelorprojektet for at blive optaget og samtidigt fremvise markante intellektuelle og personlige egenskaber.

Selvstændig talentstrategi uafhængigt af politiske initiativer

DTU’s Honours Programmes eksisterede i de første fire år side om side med seks andre eliteuddannelser på universitetet, som imidlertid blev nedlagt, da det såkaldte elite-taxameter – dvs. ekstra bevillinger øremærket til eliteforløb – blev sløjfet. Når DTU har videreført de 28 Honours Programmes er det ifølge rapporten ”en klar indikation på en implementeret, selvstændig talentstrategi, der er lagt uafhængigt af de politiske initiativer.”

Det kan dekan Martin P. Bendsøe nikke til:

”Vi har i DTU’s ledelse lavet en klar prioritering af at tilbyde vores studerende en bred palette af muligheder for at udfordre sig selv gennem talentprogrammer, der kan være særligt rettet mod forskning, virksomhedssamarbejde og innovation. Det er en strategisk satsning, som understøtter vores position som eliteuniversitet. Desuden betyder det, at DTU har et særdeles aktivt studenterliv, som vi blandt andet ser i vore Blue Dot-projekter, vore Roskilde Festival-kurser og selvfølgelig Grøn Dyst. Honourssystemet er så et særligt tilbud til studerende, der gennem formelle rammer vil udfordre sig selv endnu en tand gennem særligt forsknings- eller virksomhedssamarbejde, udenlandsophold, konferencedeltagelse osv. Elementer som man sagtens kan udfolde sig i uden at være i et honoursprogram, men gennem programmet tilbyder DTU ekstra vejledning og fastere rammer for aktiviteterne,” siger Martin P. Bendsøe.

DTU har for øjeblikket omkring 100 kandidatstuderende optaget på et honoursforløb.

Om DTU's Honours Programmes

DTU’s eliteuddannelser kaldes for Honours Programmes, og den studerende kan vælge at have fokus på forskning eller erhvervstilknytning.

Honours Programmes på DTU indebærer for den studerende:
• En personlig tutor, der er en internationalt anerkendt forsker forankret i et førende forskningsmiljø.
• En individuel studieplan indeholdende væsentlige selvstændige elementer i form af kurser og/eller projekter.
• Udlandsophold samt deltagelse i mindst én international forskningskonference, workshop eller Summer University.
• Tilknytning til et eller flere forskningsprojekter enten på universitetet eller i tæt samarbejde med virksomheder.

Læs mere om Honours Programmes her.