Virksomheden Pri-Dana Elektronik A/S insisterer på, at produktion skal være en del af Danmarks fremtid. Og med sin innovative tilgang har virksomheden sågar fået gang i eksport af sine printplader til Fjernøsten.
Af Morten Andersen
Når man løfter blikket mod himlen en mørk nat, kan man først kun se de klareste stjerner, men gradvist får man øje på flere. På samme måde er det at betragte hullerne i den 1,6 millimeter tykke kobber- og glasfiberplade på størrelse med et A2-ark. Pladen, der senere skal fræses ud til flere identiske printplader, har ca. 27.000 huller. De fleste så små, at man knapt kan ane dem med det blotte øje.
Det ville være frækt at sige, at Pri-Dana sælger varm luft. Men der er lidt om snakken, for det mest værdifulde i de printplader, Hedensted-virksomheden leverer, er faktisk hullerne i dem. 40 millioner huller i døgnet bliver det til. Designet er leveret af hver enkelt kunde.
”Vores egentlige produkt er lodbarhed. Kunderne ved, at de kan lodde deres komponenter på vores plader præcis der, hvor de har ønsket det,” siger adm. direktør Henrik Sørensen.
Den høje præcision er baggrunden for, at danske Pri-Dana kan være på markedet, selvom producenter i andre lande kan tilbyde printplader til væsentligt lavere priser. Og også baggrunden for, at virksomheden med 90 medarbejdere for halvandet år siden blev inviteret med i innovationskonsortiet Celcorr. Konsortiet, der ledes af DTU og blandt andre har Danfoss, Grundfos og Vestas som deltagere, forsker i forebyggelse af korrosion i elektronik.
Læs hele historien fra Dynamo nr. 24 her.