Nyt forskningssamarbejde skal redde kulturminder

Salt i luften ødelægger vores historiske værker. Ingeniører fra DTU Byg går nu sammen med konservatorer og arkitekter i fælles bestræbelse på at udvikle nye metoder til at bremse den skadelige saltnedbrydning. Startskuddet er en international konference 22.-24. oktober på Nationalmuseet.

Mange historiske kulturværdier er i fare for at forfalde. De ødelægges af salt fra luften, som trænger ind i porøst materiale og nedbryder skulpturer, bygninger og kalkmalerier indefra.

 

Saltnedbrydning er et stort problem, ikke blot i Danmark. Nu samles ingeniører fra DTU Byg, konservatorer og arkitekter i et unikt tværfagligt samarbejde, som skal sætte problemet i fokus. På en international konference, som afholdes på Nationalmuseet 22.-24. oktober, vil godt 100 deltagere udveksle erfaringer og diskutere, hvordan den ødelæggende nedbrydning kan bremses og måske forhindres i fremtiden. Konferencen er arrangeret af repræsentanter for DTU Byg, Nationalmuseets Bevaringsafdeling, Konservatorskolen, Slots- og Ejendomsstyrelsen samt Bygningskultur Danmark.

 

”En betydelig del af vores kultur er i færd med at forvitre og forsvinde på grund af saltforurening. Derfor etablerer vi dette samarbejde, så vi kan indsamle al eksisterende viden om problemet, inden vi mister en uvurderlig del af vores kulturarv,” siger lektor Lisbeth Ottosen, DTU Byg, som er en af arrangørerne af konferencen.

 

Ødelæggelserne skyldes ifølge Lisbeth Ottosen, at havsalt og vejsalt i luften trænger ind i porøse sandsten og kalkbelægninger, hvor det samler sig i krystaller, der får det yderste lag til at slå revner og krakelere. Eksempler på værker, som i dag er ødelagt af saltforurening, er de kendte 12 mandshøje skulpturer på Frederiksborg Slot i Hillerød. Men også facadestenene på Amalienborg er gennem årene blevet udskiftet, fordi de nedbrydes af saltholdig luft.

 

”På konferencen skal vi diskutere de mekanismer og miljøer, der har størst betydning for nedbrydningen. Vi skal også diskutere effekten eller manglen på samme af de konserveringsteknikker, der anvendes i dag, og udviklingen af nye metoder baseret på så forskellige teknikker som mikrobiologi og elektrokemi,” siger Lisbeth Ottosen.

 

Forskere fra DTU Byg vil præsentere de nyeste resultater, som er opnået med en nyudviklet og patenteret elektrokemisk metode, der ved hjælp af strøm kan trække saltet ud af porøse byggematerialer og dermed forlænge deres levetid.

 

På konferencen vil der blandt andet være foredrag om saltnedbrydning af hulemalerier i Australien, historiske steder i Kolkata, Indien, arkæologiske mindesmærker i Grækenland, Goyas kalkmalerier i Zaragoza, Spanien og endelige ødelæggelse af kalkmalerier i kirker i Østrig, på Færøerne og i Tirsted Kirke i Danmark.