Sygdomsbekæmpelse på nanoskala

Danske forskere vil forstå hvordan biologiske molekyler kommunikerer på nanoskala.

Forskere fra DTU og DFU har samlet modtaget bevillinger på over 9 mio.kr, til at udvikle en ny metode, med det sigte at finde frem til lægemidler mod sygdomme hvor de biologiske molekylers interaktioner kikser. Metoden kan også benyttes til at studere fremtidens medicinske nanorobotter – små bærere af lægemiddel, som selv finder deres mål.

 

Ofte følger der en lang række uønskede bivirkninger med, når syge mennesker indtager medicin, men visionen med nanorobotterne er at målrette medicin til kun at påvirke sygdomsramte celler i kroppen og lade de raske celler være i fred.

 

Forskergruppen, der skal udvikle metoden, trækker på stærke kompetencer fra flere naturvidenskabelige felter. Professor Jörg P. Kutter fra MIC – Institut for Mikro og Nanoteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet er begejstret for de muligheder metoden giver.

 

”Netop udnyttelsen af de nanoteknologiske værktøjer vi udvikler her på MIC muliggør en konceptuelt helt ny type af undersøgelser af de biologiske molekyler”, forklarer Jörg P. Kutter. ”Vi kan komme tættere på deres dynamik og kommunikation. Vi er meget begejstrede for at teknologisk udvikling her bliver direkte anvendelsesorienteret gennem samarbejdet med DFU.”

 

”Metoden er ny og revolutionerende! Jeg tror, teknikken bliver rigtig vigtig de kommende år, og nok ikke kun i Danmark,” siger gruppens initiativtager, forskningslektor Bente Vestergaard fra Danmarks Farmaceutiske Universitet.

 

”De biologiske molekyler i cellerne er i konstant bevægelse og forandring. Groft sagt svarer nuværende metoder til at tage et enkelt foto, hvorimod vores metode vil give en film af den biologiske proces og derved en bedre forståelse”, siger Bente Vestergaard

 

De mange bevillingskroner sikrer gruppen arbejdsro de kommende fire år. Forskergruppen omfatter også forskere fra Novo Nordisk A/S og den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole, og flere forskere og ph.d.-studerende bliver ansat på projektet, som siden opstarten også er udvidet til at omfatte samarbejdspartnere fra EMBL – Hamburg (European Molecular Biology Laboratories).