Detaljer fra galaksegruppen Stephans kvintet optaget som et af de ’første billeder’ med James Webb Space Telescope. (Foto: NASA)

Nye og unikke billeder fra universet vækker begejstring

Rumforskning Astrofysik
Fascinationen var stor, da DTU tirsdag var vært for et arrangement, da de første billeder fra James Webb Space Telescope blev præsenteret.

Offentliggørelsen tirsdag 12. juli af de første superskarpe og flotte billeder fra verdens kraftigste rumteleskop, James Webb Space Telescope, blev en fascinerende demonstration af dets store kapacitet.

DTU Space deltager i James Webb-missionen, som er et globalt samarbejde anført af NASA og den europæiske rumorganisation ESA samt Canadas rumagentur. Mange var derfor mødt op hos DTU Space på campus i Lyngby til et arrangement tirsdag, hvor de første billeder blev vist live fra NASA i USA og kommenteret af DTU’s forskere og eksperter.

"Med teleskopet kan vi se objekter og fænomener, vi ikke har kunnet se hidtil," fastslår Allan Hornstrup, der er astrofysiker og leder af Afdeling for Astrofysik og atmosfærefysik på DTU Space.

”Nu har vi set de første spektakulære og flotte billeder fra James Webb-teleskopet. På længere sigt handler det især om at studere disse og efterfølgende billeder og spektre i større detalje og her fra uddrage videnskabelige resultater”.

USAs præsident viste det første billede 

Det var USA's præsident Joe Biden, der sammen med NASA præsenterede det allerførste James Webb-billede. Det var af galakse-gruppen SMACS 0723. Dette billede kaldes nu ’Webb’s First Deep Field’.
 
Med de første succesfulde billeder fra James Webb-teleskopet er der åbnet op for observationer, der kan bane vej for ny viden om vores univers. Teleskopet observerer i det infrarøde bølgelængdeområde. Det er optimeret til at detektere især varmestråling fra exoplaneter og lys fra de allerfjerneste galakser, hvis lys på vej gennem universet bevæger sig fra ultraviolet og synligt til det infrarøde område.

DTU-forskere skal udforske galakse-dannelse og exoplaneter

Forskere fra DTU Space skal bruge teleskopet til at undersøge, hvordan nogle af de første galakser blev dannet og udviklede sig til det univers, vi ser i dag.

De vil også undersøge exoplaneter. Det er særligt interessant at studere exoplaneters atmosfærer, da deres sammensætning kan give indikationer på, om der er biosignaturer, og om der dermed kan være liv, som det kendes fra Jorden.

Teleskopet blev sendt i rummet i december 2021, taget i drift i en bane 1,5 mio. km fra jorden i 2022 og er konstrueret til at fungere i mindst 10 år.

Billedet øverst i artiklen er fra den samling af ’første billeder’ fra James Webb Space Telescope, som blev offentliggjort 12. juli. Det viser hidtil usete detaljer af galaksegruppen Stephans kvintet, som består af fem galakser. Gruppen befinder sig cirka 290 millioner lysår fra Jorden i retning af stjernebilledet Pegasus. Forskerne har her identificeret et hidtil ukendt område, hvor der dannes stjerner. Billedet er taget med James Webb-instrumentet MIRI, som DTU Space har udviklet og leveret teknologi til. 

Se de nye billeder fra James Webb Space Telescope her hos ESA og her hos NASA

Læs mere om DTU Space-bidrag til James Webb Space Telescope i vores baggrundsartikel