Bestyrelsesformand Jens Kann-Rasmussen og fem af bevillingsmodtagerne: Marie Brøns (DTU), Rocio Rodriguez Cano (AAU), Christina Lynggaard (KU), Laura Stidsholt (AU), Jette Katja Mathiesen (DTU). Foto: VILLUM FONDEN.

VILLUM FONDENs talentprogram til to kvindelige forskere

Katalyse Maskinkonstruktion Vindenergi Elektrokemi Fossile brændsler
Villum International Postdoc er netop uddelt til i alt seks kvindelige forskere, heriblandt Marie Brøns og Jette Katja Mathiesen fra DTU.

Målet med Villum International Postdoc-programmet er at være med til at styrke talentudviklingen i dansk forskning inden for det tekniske og naturvidenskabelige område. Programmet er øremærket kvindelige forskere i perioden 2019-2023.

”I det akademiske karriereforløb, er der stadig udfordringer med den såkaldte ’leaky pipeline’, der medfører et større frafald af kvinder end mænd i forskerkarriere-stillingerne. Det er et tab for Danmark, at vi på den måde går glip af forskertalent. Vi håber, at de seks talentfulde og ambitiøse bevillingsmodtagere kan inspirere flere kvinder til en forskerkarriere inden for det tekniske og naturvidenskabelige felt,” siger Jens Kann-Rasmussen, bestyrelsesformand i VILLUM FONDEN, i en pressemeddelelse.

Postdoc program er en enestående mulighed

Marie Brøns. Foto: VILLUM FONDEN.

Marie Brøns fra DTU Mekanik er en af årets seks bevillingsmodtagere. Hun er en af få kvindelige forskere inden for feltet mekaniske vibrationer. I sit ph.d.-projekt udviklede hun en metode til at lytte sig frem til, om en bolt i en vindmøllevinge er stram nok. Vindmølleindustrien bruger nemlig enorme ressourcer på et efterspænde bolte for at undgå, at vindmøllerne kollapser under vindens enorme kraftpåvirkninger, så der er stort potentiale i at udvikle en teknik, så kan man nøjes med at efterspænde de løse bolte. I postdoc-projektet, Dynamic Disturbance Substructuring, skal Marie Brøns nu eksperimentere med at forstyrre vibrationsresponsen i ingeniørstrukturer på en kontrolleret måde for at muliggøre mere bæredygtige konstruktioner af alt fra vindmøller til store industrielle maskiner:

”Villum International Postdoc-program er en enestående mulighed. Jeg kan næsten ikke begribe, at jeg nu har hele tre år til at dykke ned i mit eget projekt, udvide mine faglige kompetencer og internationale netværk, og målrettet føre mine egne forskningsideer ud i livet. Det er simpelthen fantastisk,” siger Marie Brøns.

”Med VILLUM FONDENs bevilling har jeg fået chancen til at gøre mit for at øge diversiteten inden for faget. Jeg har planlagt flere tiltag og arrangementer, hvor jeg håber, jeg kan sprede min entusiasme for mekanik, og forhåbentlig inspirere andre unge kvinder til at kaste sig over differentialligningerne, vindmøllerne, eller 3D-printerne, til gavn for både den enkelte og for samfundet,” siger Marie Brøns.

Bæredygtig omstilling

Jette Katja Mathiesen. Foto: VILLUM FONDEN.

Jette Katja Mathiesen fra DTU Fysik modtager et Villum International Postdoc til et projekt, der skal hjælpe vores samfund i bæredygtig retning.

”Overordnet er målet at bidrage til et fremtidigt samfund uden vores nuværende store forbrug af fossile brændstoffer. Det vil jeg gøre ved at undersøge de katalysatorer, der anvendes i de elektrokemiske processer. Det er dem, som fremover skal sikre os eksempelvis brændstoffer til fly eller skibe. Med en bedre viden om, hvordan katalysatorerne opfører sig under en kemisk reaktion, bliver det muligt at identificere den afgørende faktor, der driver disse reaktioner. Det betyder, at vi i sidste ende bliver i stand til at designe nye og aktive katalysatorer, der kan drive vores behov i fremtiden,” siger Jette Katja Mathiesen.

Bevillingsmodtagerne er blevet udpeget af de danske universiteter som særlige talenter og herefter fagligt vurderet af VILLUM FONDENs arbejdsgruppe for teknisk og naturvidenskabelig forskning, der har indstillet dem til bevilling hos fondens bestyrelse.

Se VILLUM FONDENS pressemeddelelse