Falkeblik på Galathea-ekspeditionen

Ørsted•DTU følger forskningsekspeditionen Galathea 3 fra rummet.

I samarbejde med den europæiske rumfartsorganisation, ESA har Leif Toudal Pedersen sammen med kolleger ved Ørsted•DTU udviklet en database med satellitbilleder fra forskningsekspeditionen Galathea 3. Databasen opdateres med cirka 20 nye billeder hver dag på jordomsejlingen, der startede den 11. august 2006 og slutter i april 2007.

   

Databasen indeholder satellitbilleder af ekspeditionens rute samt en del af de observationer og målinger, som forskerne udfører undervejs – for eksempel havtemperaturer, phytoplankton, isudbredelse, ozonlagets tykkelse og meget andet.

 

Leif Toudal Pedersen med en model af de billeder, som sendes ud til

den danske Galathea 3-ekspedition.

Foto: Bo Jarner

 

Grundlaget for den nye database er de erfaringer, som Leif Toudal Pedersen og hans kolleger har med bearbejdning og hurtig distribution af satellitbilleder til overvågning af havis i polarområderne.

 

”Vi har gennem en årrække opbygget ekspertise i near-real-time bearbejdning og distribution af satellitbilleder fra især polarområder. Det nye ved dette projekt er, at vi skal følge et skib hele vejen rundt om jorden, som flytter sig hele tiden og ikke kun overvåge et bestemt område,” forklarer Leif Toudal Pedersen.

 

Satellitbillederne bliver hentet i dataform fra Envisat, der er verdens mest avancerede miljøsatellit, hvorefter Leif Toudal og kollegerne på Ørsted•DTU bearbejder dem til billeder, så de bliver forståelige for brugerne. Billedtyperne i databasen er blandt andet radarbilleder og infrarøde billeder.