På jagt efter dræbergopler

Ny rov-gople i Østersøen kan true torskebestanden

Østersøtorskens æg og larver kan være alvorligt truet.

Den invasive Mnemiopsis-ribbegoples udbredelse skal undersøges af DTU’s havundersøgelsesskib DANA for at afklare, om goplen, som er et rovdyr, kan blive en trussel for bestanden.

 

I starten af 1980’erne blev den invasive Mnemiopsis-ribbegople berygtet, da den spredte sig i økosystemet i Sortehavet og medvirkede til, at fiskeriet efter anjos og brisling kollapsede. Det skete blandt andet fordi goplen mæskede sig i den dyreplankton, som fiskene skulle have levet af, og spiste fiskeæg og larver.

 

Siden er ribbegoplen, som har fået øgenavnet dræbergoplen, også dukket op i danske farvande. Først langs den danske vestkyst og i Limfjorden. Og i 2006 blev den også fundet i Østersøen.

 

Mnemiopsis-ribbegoplen er en ny art i Østersøen, og vi ved endnu ikke, hvilke konsekvenser den vil kunne få for Østersøens helt specielle brakvands-økosystem. Det har vist sig, at goplen kan overvintre i den vestlige Østersø,” siger biolog Marie Storr-Paulsen, DTU Aqua.

 

70 steder i Østersøen

For at følge udviklingen sætter forskere fra DTU Aqua nu særligt fokus på goplerne med to årlige togter i Østersøen.

 

Det sker i forbindelse med de såkaldte BITS-togter, som havforskningsskibet DANA allerede gennemfører i Østersøen hvert forår og efterår for at indsamle oplysninger om (BITS står for Baltic International Trawl Survey).

 

Biolog Marie Storr-Paulsen, DTU Aqua er videnskabelig leder af forårets togt:

 

”Vi tager fra DANA prøver på 70 forskellige steder fordelt over et stort område i den centrale Østersø med fokus på torskens gydeområde. Vi undersøger både hvor Mnemiopsis-ribbegoplen findes – og om goplerne ligger i de samme dybder som torskeæg eller brislingeæg – og dermed måske kan gå ind og påvirke fiskebestandene ved at spise af æggene.”

 

Biologerne vil også undersøge, om goplerne kan blive en konkurrent til fiskelarverne i kampen om føde.

 

”Vi ved at torskelarver og brislingelarver især lever af nogle bestemte typer af dyreplankton - og derfor kan fiskebestandene påvirkes forskelligt afhængigt af, hvilken dyreplankton goplerne går efter. Og så ved vi, at en af de begrænsende faktorer for goplerne er den lave temperatur, og spørgsmålet er, om den meget milde vinter har øget goplernes chancer for at overleve,” siger Marie Storr-Paulsen, DTU Aqua.

 

DANA er på togt i Østersøen fra den 1. til den 18. marts.