10 millioner til grøn brændstofproduktion

Danske forskere kan fremtidssikre verdens energiforsyning ved at kickstarte brintsamfundet med ny såkaldt bio/katalyse

Internationale undersøgelser viser, at verdens reserver af fossile brændstoffer vil være i bund indenfor en særdeles overskuelig fremtid. Med en bevilling fra en programkomite under Det Strategiske Forskningsråd på 10 millioner, har DTU institutterne Biocentrum og Kemisk Institut dannet en alliance med det danske selskab Novozymes, for at forske i mulighederne for at fremstille grøn energi i stor skala og dermed gøre det muligt på sigt at gøre samfundet fri af afhængigheden af fossile brændstoffer.

 

DTU institutterne og Novozymes vil forsøge at fremstille forureningsfri brint af grønt affald ved hjælp af et bio/katalytisk raffinaderi. Forskellen mellem et almindeligt olieraffinaderi og det bio/katalytiske er, at det bio/katalytiske vil kunne fremstille brint ved hjælp af organiske spildprodukter fra eksempelvis halm, roer og majs – principielt vil husholdningens madaffald kunne raffineres.

 

”I dag benyttes bio-ethanol direkte som brændstof til eksempelvis biler. Det fungerer for så vidt glimrende, men det vores rammeprojekt går ind og forsøger, er at omdanne ethanolen til brint, der kan give højere effektivitet i en brændselscelle end uraffineret ethanol kan i en forbrændigsmotor,” forklarer professor Claus Hviid Christensen fra Kemisk Institut.

 

Ud over Claus Hviid Christensen er det professor Birgitte Ahring fra Biocentrum, der forestår ledelsen af rammeprojektet for DTU, der også vil komme til at omfatte flere ph.d. studerende.

 

Forskningschef ved Novozymes, Lene Lange, kalder dette samarbejde for en indlysende synergi mellem DTU’s vidensstærke forskere og de muligheder som Novozymes har for at forfine og udvikle nye enzymer til processen fra affald til alkoholen ethanol. Lene Lange mener, at projektet kan få signifikant indflydelse i løbet af 10 år. Især indenfor det spektrum, hvor biomasse omdannes til vedvarende energi gennem teknologiske løsninger. Hun ser specielt tre grunde til at dette projekt blev valgt af programkomiteen for miljø og energi:

 

”For det første, at vi er kommet med en helt ny agenda til forskningen indenfor fornybar energi. Dernæst, at der er en samfundsmæssig interesse i, at komme op med alternativer til fossile brændstoffer, og endeligt, at dette rammeprojekt som udgangspunkt er tæt på at være værdiskabende for samfundet.”

 

Et synspunkt Claus Hviid Christensen er enig i:

 

”I denne konstellation med kan vi bygge videre på danske spidskompetencer og dermed have mulighed for at opnå spektakulære resultater. Dette projekt kan være med til at kickstarte brintsamfundets teknologiske tilbliven.”