DTU deltager massivt på ESOF2014

DTU på videnskabskonferencen ESOF2014

Fysik Energiteknologi Sundhedsteknologi Cybersikkerhed
Den store europæiske videnskabskonference ESOF2014 skydes officielt i gang søndag d. 22. juni i Carlsberg Byen. Deltagerene er topforskere, europæiske beslutningstagere, erhvervsliv og presse. DTU’s involvering på konferencen spænder fra videnskabelige sessioner med deltagelse af en Nobelprismodtager, til lancering af et nyt europæisk science magasin, Technologist, som DTU laver med sine partnere i EuroTech University Alliancen.

På konferencen er DTU vært for fire sessioner, som favner over så forskellige emner som: katalyse som løsningen på fremtidens globale ressourceforbrug, konsekvenserne af Open Access, hvordan fremtidens europæiske energisystem skal se ud - til hvordan den rivende udvikling indenfor mikrosensorer, gør det muligt overvåge vores egne kroppe og komme med prognoser og forudsigelser. Derudover har over 100 delegerede fra DTU tilmeldt sig konferencen, hvoraf flere er speakers på andre sessioner.


Bygger bro mellem videnskab og samfund
EuroScience Open Forum (ESOF) er, med deltagelse af mere end 450 talere i 120 oplæg og debatter, blevet en af de vigtigste europæiske videnskabelige begivenheder, hvor aktuelle videnskabelige problemstillinger og udfordringer tages op og diskuteres i spændingsfeltet mellem topforskere, beslutningstagere, erhvervsliv og presse.

”På DTU har vores formål altid været at lave forskning til gavn for det omgivende samfund, hvilket ligger fuldstændigt i tråd med ESOF’s målsætning. I år er ESOF placeret i Danmark, og det giver os en helt unik mulighed for at vise, at dansk teknisk forskning er i verdensklasse; f.eks. med hensyn til fremtidens smarte energisystemer og indenfor området katalyse. Konferencen er også en oplagt mulighed for at få startet en bred diskussion om fordele og ulemper for universiteterne, når online undervisningsformer, som de populære Massive Open Online Courses(MOOCs), ligger frit tilgængeligt på nettet,” siger prorektor Henrik Wegener, der selv deltager på konferencen og bidrager til diskussionerne som speaker.

DTU tager i sessionen, ‘MOOCs: a disruptive innovation for scientific and technical education in Europe?‘, fat på netop det sidstnævnte dilemma i samarbejde med sine EuroTech Universities alliance-partnerne.

Nyt magasin om videnskab og teknologi
Under ESOF2014 lancerer DTU, som et helt nyt europæisk magasin, Technologist. Under sloganet ’Innovation Explained’ skal Technologist være magasinet, hvor den nyeste forskning og innovation ikke alene bliver præsenteret, men også forklaret og perspektiveret.

Magasinet laves sammen med DTU’s partnere i alliancen EuroTech Universities; der tæller Danmarks Tekniske Universitet, École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Technische Universiteit Eindhoven og Technishe Universität München.

Konference og folkelig festival
Den videnskabelige konference afholdes sideløbende med en folkelig videnskabsfestival, som er åben for alle; kaldet ’Science in the City’. Festivalen har mottoet ’Science Building Bridges’ og DTU er bredt repræsenteret med hands-on oplevelser om fremtidens teknologier i ’House of Future Technologies’, vi deltager i science slam og har lagt forskningsskibet Dana til kaj i København. Læs mere om DTU’s aktiviteter på festivalen her.

Hvorfor er DTU på ESOF2014

  • DTU er et teknisk Universitet, der stræber efter at være en del af den absolutte internationale elite. Derfor skal vi være til stede når beslutningstagere, EU-ministre og topforskere fra hele Europa mødes for at diskuterer de vigtigste samfundsudfordringer og nyskabelser. 
  • DTU har en stærk EuroTech Universities alliance http://www.dtu.dk/Samarbejde/Internationale-alliancer/Alliancer-og-strategiske-partnerskaber/Eurotech-Universities med de tre tekniske universiteter i hhv. Eindhoven , München og Lausanne. Med alliancen vil vi sætte den tekniske videnskab på den europæiske dagsorden. 
  • DTU lancerer sammen med partneruniversiteterne I EuroTech Universities alliancen et nyt videnskabeligt magasin; Technologist. Magasinet skal sætte fokus på det spændende og fascinerende i den tekniske videnskab. ESOF2014 er en perfekt platform til lanceringen af dette, da store dele af målgruppen vil være til stede. Lancering af magasinet sker tirsdag d. 24.juni kl. 10.30 på ESOF, og Technologist vil fremover udkomme fire gange årlig på både engelsk, fransk og tysk.

Her deltager DTU

MOOCs: a disruptive innovation for scientific and technical education in Europe?

9.00-10.15, 24. juni 2014 – Little Carl, Dance Halls

Der har været udbudt onlinekurser i årtier, men i løbet af de seneste år har MOOCs – Massive Open Online Courses – fuldstændigt ændret billedet for videregående uddannelser ved at tilbyde gratis kvalitetsundervisning fra de bedste universiteter til alle.

Talere:
  • Patrick Aebischer, rektor, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL)
  • Ana Carla Pereira, Head of Unit, Directorate General Education and Culture of the European Commission
  • Volker Zimmermann, bestyrelsesmedlem, IMC AG – IMC information multimedia
  • Johannes Heinlein, forsker i jordvidenskab, University of Bristol
  • Sessionsarrangør: Elena Guarneri, koordinator på DTU for EuroTech Universities-alliance

Catalysis for sustainable energy

12.00-13.15, 24. juni 2014 – Dipylonsalen, Carlsberg Museum

Katalyse er nøglen til at løse den globale energiudfordring. Dette vigtige område er i kraftig udvikling i hele verden – både i industrien og i universitetsmiljøerne. Det er et af prioritetsområderne i Horizon2020, og det tiltrækker stor opmærksomhed fra offentligheden.

Talere:
  • Ei-ichi Negishi, nobelprisvinder i 2010, Herbert C. Brown Distinguished Professor of Chemistry, direktør for The Negishi-Brown Institute.
  • Jens K. Nørskov, direktør for Chemical Science Division ved Stanford University
  • Ordstyrer: Professor Jane Hvolbæk Nielsen, institutdirektør, DTU Fysik
  • Alfons Molenbroek, chef for R&D Management Group, Haldor Topsøe A/S
  • Sessionsarrangør: Karine Blandel, projektkoordinator, DTU Fysik

How much do you want to know about yourself?

12.00-13.15, 25. juni 2014 – Big Carl, Dance Halls

Små, følsomme og billige sensorer bliver udviklet med en imponerende fart og vil snart være tilgængelige til diagnostik, sundhedsovervågning, prognosticering osv. Vi vil gerne have publikum til at reflektere over, hvor meget de ønsker at vide om sig selv – og hvad med privatliv?

Talere:
  • Sessionsarrangør: Anja Boisen, professor ved Institut for Mikro- og Nanoteknologi, DTU Nanotech 
  • Anthony Turner, professor og leder af afdeling for Biosensorer og Bioelektronik ved Linköpings universitet – Institut for Fysik, Kemi og Biologi
  • Filippo Bosco, postdoc ved Institut for Mikro- og Nanoteknologi, DTU Nanotech
  • Jesper Eugen-Olsen, forskningsleder ved Klinisk Forskningscenter, Hvidovre Hospital
  • Lone Frank, ph.d. i neurobiologi, journalist og forfatter
  • Samuel Sia, lektor i Biomedical Engineering, Columbia University

Should science always be open?

13.30-14.45, 25. juni 2014 – Carlsberg Glyptoteket

Vi oplever et paradigmeskift i den måde, viden deles på. Internettet giver mulighed for fuld åbenhed i forhold til forskning, innovation og personlig og offentlig information. Åbenhed i forhold til ressourcer fra den akademiske verden, myndigheder og erhvervslivet ændrer spilleregler for borgere, forskere, opfindere og industrien, så alle får mulighed for at deltage i innovation og værdiskabelse, uanset geografi og baggrund.

Talere:
  • Sessionsarrangør: Pedro Parraguez Ruiz, ph.d. ved DTU Management Engineering
  • Kaare Christensen, dr.med., registerleder, overlæge, professor, forskningsleder, centerleder, Syddansk Universitet
  • Karin Larsdotter, forskningsleder, Vetenskap & Allmänhet (VA)
  • Mikael Elbæk, seniorprojektleder, Technical Information Center of Denmark (DTIC)
  • Mike Taylor, forsker i jordvidenskab, University of Bristol
  • Roland Harwood, medstifter og Networks Partner i 100%Open
  • Ivo Grigorov, projektkoordinator ved DTU Aqua
  • Carl Johan Sundberg, professor ved Karolinska Institutet, Institut for Fysiologi og Farmakologi
  • Cissi Askwall, generalsekretær, Vetenskap & Allmänhet (VA)

Future energy systems in Europe

15.00-16.15, 25. juni 2014 – Dipylonsalen, Carlsberg Museum

Hvis Europa skal fastholde og udbygge sin vækst og fremgang, skal energisystemer udvikles på en sådan måde, at de garanterer forsyningssikkerhed, konkurrenceevne og bæredygtighed. Energiforsyningen skal være mere effektiv og bæredygtig med intelligente og fleksible systemer, der giver muligheden for at lagre overskydende energi til senere brug.

Talere:
  • Sessionsarrangør: Hans Hvidtfeldt Larsen, vicedekan, DTU NATLAB
  • Brigitte Bach, leder af Institut for Energi ved AIT Austrian Institute of Technology
  • Peter D. Lund, professor ved Institut for Anvendt Fysik, Aalto University
  • Jacob Østergaard, professor og centerleder for Center for El og Energi, DTU Elektro
  • William D’haeseleer, professor ved Fakultet for Ingeniørvidenskab, University of Leuven