Foto: DTU Space

Podcast bringer nyt fra DTU’s laboratorier

DTU har startet sin egen podcast med journalist Anders Høeg Nissen ved roret.

Anders Høeg Nissen, tidligere vært på Harddisken på P1, er vært på DTU Podcast og vil de næste mange måneder fortælle historier om DTU’s omfattende forskning – lige fra grundforskningen til udviklingen af nye teknologier. Undervejs kommer lytterne ind på laboratorier og faciliteter på DTU, hvor der sjældent er adgang for andre.

”Mit formål med at lave disse podcast er primært at gøre danskerne klogere på teknologi og videnskab. I mit tidligere arbejde på Harddisken på P1 er jeg kommet meget på DTU, så jeg vidste godt, at inden for mit område er DTU nok det universitet i Danmark, hvor der er flest relevante historier,” siger Anders Høeg Nissen og fortsætter:

”Jeg er alligevel blevet overrasket over bredden i DTU’s forskning. Selvom jeg troede, at jeg var ret godt med på, hvad der rører sig inden for videnskab og teknologi, så har der allerede været flere områder, som er helt nye for mig. Og det har været fantastisk at møde dedikerede forskere, som er mere end villige til at fortælle om, hvad de arbejder med – og på en måde, så lytterne forstår vigtigheden af naturvidenskab og teknisk videnskab.”

DTU Podcast udkommer hver anden torsdag og kan hentes med din podcast-app. Læs mere eller stream episoderne via dtu.dk/podcast 

Her beskriver Anders Høeg Nissen de første fire podcasts, som kan streames eller downloades via: dtu.dk/podcast

Isen i Arktis bliver tyndere

I et DTU-ledet internationalt samarbejde har forskere fløjet over den arktiske havis og kortlagt isens tykkelse rundt om det nordlige Grønland, fra Canada til Svalbard. Formålet er at få så præcist et billede som muligt af klimaforandringerne og indhente data, der kan bruges til at kalibrere de satellitter, der måler hav- og indlandsis. Medvirkende: Professor René Forsberg og forsker Henriette Skourup, DTU Space.

Kilometervis af fiber i ny fotonikbygning

På en rundtur i DTU Fotoniks nye bygning 340 hører vi om den seneste forskning i fiberoptik, kommunikation og lys. Hør bl.a. om træktårne, som kan lave optiske fibre til anvendelse i forskning f.eks. i biosensorer, og om de nye kælderlaboratorier, hvor man laver lasere til ikke-invasiv skanning af hudens lag. Medvirkende: Institutdirektør Lars-Ulrik Aaen Andersen, udviklingsingeniør Kristian Nielsen og ph.d.-studerende Michael Maria, DTU Fotonik.

Grundforskning i mikrober og molekyler

To nye grundforskningscentre er ved at blive etableret på DTU. Det ene skal fokusere på ny forskning inden for kvantemekanik, det andet på mikroorganismer. Vi hører om forskningen i de nye centre, men også, hvad der er det særlige ved grundforskningscentre, og hvad der skal komme ud af dem. Medvirkende: Professor Ulrik Lund Andersen, DTU Fysik; professor Lone Gram, DTU Bioengineering og forskningsdekan på DTU Katrine Krogh Andersen.

Skibe der sejler selv

Der går mange år, før færger, containerskibe og pramme bliver ubemandede, men vi er allerede i gang med en proces, hvor de meget af tiden kan føres af avancerede algoritmer i stedet for styrmænd. Vi ser nærmere på potentialet for autonome og automatiserede skibe. Medvirkende: Professor Mogens Blanke, DTU Elektro; seniorkonsulent Michael Henriques, Transport DTU og nautisk inspektør Jakob Bang, Søfartsstyrelsen