DTU opretter et nyt, tværgående center for polare aktiviteter, der gennem forskning, uddannelse, myndighedsbetjening og innovation skal understøtte kongerigets arktiske strategi. (Foto: ARTEK)

DTU hjælper kongerigets arktiske strategi på vej

Polarforskning

DTU opretter et nyt, tværgående center for polare aktiviteter, der skal understøtte kongerigets arktiske strategi. Det sker gennem forskning, uddannelse, myndighedsbetjening og innovation.

Udvinding af olie og gas i ishavet, uddannelse af højt kvalificerede grønlandske ingeniører og udvikling af nye lægemidler på grundlag af arktiske mikroorganismer. Det er på områder som disse, DTU i de kommende år vil kunne bidrage væsentligt til udmøntningen af rigsfællesskabets nye arktiske strategi. DTU’s kompetencer på området er nu samlet i det nyetablerede Center for polare aktiviteter – i daglig tale kaldet Polar DTU. 

Arktisk nytteværdi

En af de politiske hovedmålsætninger i kongerigets arktiske strategi er, at erhvervs- og samfundsudviklingen i Arktis skal understøttes af en målrettet forsknings- og uddannelsesindsats. Netop på dette område kan DTU tilbyde væsentlige bidrag, der kan omsættes til konkrete tiltag i forbindelse med de udfordringer og muligheder, der opstår i kølvandet på klimaforandringer i Arktis.

”De unikke kompetencer og ressourcer, som DTU er i besiddelse af, kan skabe nytteværdi i hele det arktiske område – hvad enten det er i den russiske, canadiske eller grønlandske del. Derfor har vi ambitioner om, at DTU skal bidrage til udviklingen i Arktis som helhed – i samarbejde med myndigheder, virksomheder og forskningsinstitutioner i rigsfællesskabet såvel som i andre lande”, siger Niels Andersen, der er vicedirektør på DTU Space og leder af Polar DTU.

Uddannelse i Grønland som hjørnesten

DTU har været til stede ved Arktis i mere end 100 år – både på landjorden, til havs, i luften og i rummet. Særligt grønlandske forhold har DTU et indgående kendskab til. I den vestgrønlandske by Sisimiut ligger Bygge- og Anlægsskolen, hvor DTU’s Center for Arktisk Teknologi (ARTEK), uddanner diplomingeniører, der er særligt specialiserede i arktiske forhold.

”DTU’s permanente tilstedeværelse i Grønland gør, at vi har en god forståelse for de grønlandske behov og forudsætninger. Som en forsknings- og uddannelsesinstitution, der allerede er en velintegreret del af det grønlandske samfund, har DTU særligt gode forudsætninger for at bidrage til lokal og regional udvikling – ikke mindst gennem ARTEK,“ udtaler institutdirektør på DTU Byg og leder af ARTEK Michael Havbro Faber.

Antarktis er vigtig at huske

Om end det primære fokus for det nye center er Arktis, omfatter aktiviteterne i Polar DTU også polarområderne på den sydlige halvkugle.

”For at forstå hvad der sker i Arktis, er det nødvendigt, at vi også bliver klogere på, hvad der sker i Antarktis”, fortæller Niels Andersen og nævner som eksempel det paradoksale faktum, at når isen smelter på Antarktis, stiger vandet på de nordlige breddegrader – og omvendt.