Ph.d.-studerende fra DTU Business modtager 150.000,- kr.

Ph.d.-studerende Marie Smed fra DTU Business modtog torsdag den 10. juni Tuborgfondets Erhvervsøkonomiske Pris på 150.000,- kr. som en påskønnelse af hendes særlige interesse for erhvervsøkonomi og til videreuddannelse på et valgfrit internationalt anerkendt universitet.

Marie Smed forsker i, hvordan erhvervsøkonomiske parametre påvirker de kliniske faser i produktudviklingen i medicinalbranchen.

Produktudviklingen i medicinalindustrien adskiller sig væsentligt fra andre produktionsbrancher ved at omfatte en række kliniske faser, hvor nye medikamenter testes på mennesker. De kliniske forsøg varer i gennemsnit 8 år og har udgifter på op til 300 - 600 millioner dollars. Alligevel kommer kun en ud fem nye produkter gennem alle faser og introduceres til markedet.

Marie Smed fokuserer i sin ph.d. på denne centrale del af den farmaceutiske produktudvikling, og især forståelsen af hvorfor så få nye medikamenter faktisk ender som et godkendt lægemiddel.

 

’Prisen er en unik mulighed for mig for at skabe et samarbejde med erfarne forskere inden for mit felt, som både jeg og andre forskere kan få gavn af i fremtiden. Med legatet kan vi nu gå målrettet efter de mest relevante samarbejdspartnere, og fordi mit udlandsophold nu er støttet finansielt, er det vores forhåbning, at vi får endelig positiv respons fra de ønskede samarbejdspartner. Desuden giver legatet en vis frihed til at deltage i kurser og konferencer, mens jeg er af sted.’ siger Marie Smed, der er uddannet cand.merc. i International Marketing og Management fra Copenhagen Business School i 2009 og begyndte arbejdet med sin Ph.d. hos DTU Business i januar i år.

 

Marie Smed.jpg 

Marie Smed, DTU Business (nr. to fra venstre), i selskab med korncerndirektør

i Carlsberg Group Jørn P. Jensen og de øvrige Ph.d.-studerende, der har

modtaget Tuborgfondets Erhvervsøkonomiske Pris 2010. (Foto: US Photo)

 

Forskningsområdet er fortsat ungt, og der findes derfor kun en begrænset viden om de erhvervsøkonomiske problemstillinger i de kliniske faser af produktudviklingen, fordi der hidtil især har været fokus på de kemiske og biologiske udfordringer. Formålet med Marie Smeds forskning er derfor at sætte fokus på ledelsesdelen af de kliniske forsøgsfaser ved blandt andet at undersøge, hvordan partnerskaber og netværk mellem centrale aktører gennem de kliniske faser kan have indflydelse på succesraten.

 

’Jeg er rigtig glad for at modtage et legat, der sætter fokus på den erhvervsøkonomiske forskning. Det er naturligvis gavnligt for mig, men efter min mening også for hele DTU, at industrien - altså i det her tilfælde Tuborgfondet og dermed Carlsberg Group - sætter fokus på erhvervsøkonomisk forskning og er bevidst om DTU´s indsats på området. Modtagelsen af prisen er en god lejlighed til at formidle, hvilke erhvervsøkonomiske forskningsinitiativer vi har på DTU, og jeg oplevede stor interesse ved min præsentation hos Carlsberg.’ siger Marie Smed.