Fredag den 6. maj blev der holdt årsfest på DTU, og traditionen tro betød det uddeling af en række priser til både universitetets ansatte og til gæster fra en række udenlandske universiteter.
DTU's traditionsrige årsfest havde over 4.000 gæster, heriblandt videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen og indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder. Lige som tidligere år blev festen indledt med en række hæderfulde priser.
Årets prismodtagere med DTU’s rektor og bestyrelsesformand samt ledsagere.
Bagerst fra venstre - adjunkt Per Richard Hansen, DTU Management, nummer tre i rækken er lektor Ilmar Santos, DTU Mekanik, nummer fem er professor emeritus Vagn Lundsgaard Hansen, DTU Matematik, nummer seks er DTU’s bestyrelsesformand Sten Scheibye, nummer ni er professor Bent F. Sørensen, Risø DTU, nummer elleve er lektor Poul Andersen, DTU Mekanik, nummer tolv er lektor Lars Staalhagen, DTU Fotonik, nummer fjorten er skibsinspektør Hans-Erik Mahnfeldt, DTU Aqua, og nummer seksten er chefkonsulent Arne Büchert, DTU Fødevareinstituttet
På forreste række er nummer to fra venstre professor Hassan Aref, VirginiaTech, nummer fire er rektor for KAIST, professor Nam Pyo Suh, nummer seks er DTU’s rektor Lars Pallesen og nummer otte er professor James B. Rawlings, University of Wisconsin-Madison
Årets undervisere
På grundlag af de studerendes nomineringer kunne formanden for Polyteknisk Forening, Aske Nydam Guldberg, tildele prisen som Årets Underviser på henholdsvis kandidatniveau og bachelorniveau.
Lektor Lars Staalhagen fra DTU Fotonik modtog prisen som årets underviser på bachelorniveau på grund af hans evne til at være en god, velforberedt og indlevende underviser, der altid er villig til at gå den ekstra længde, sætte sig i de studerendes sted og relatere undervisningen til den virkelige verden.
Og adjunkt Per Richard Hansen fra DTU Management modtog prisen som årets underviser på kandidatniveau, fordi både danske og internationale studerende roste hans evne til at involvere de studerende i undervisningen og gennem hans anvendelse af it-tjenester som Skype altid at være til rådighed, hvor end de studerende måtte befinde sig.
Dernæst uddelte rektor Lars Pallesen årets akademiske æresgrader og priser.
Hele to nye æresdoktorer i 2011
Æresdoktorgraden (doctor technices, honoris causa) er universitetets højeste akademiske hædersbevisning. I år havde Akademisk Råd besluttet, at prisen skulle tildeles følgende to personer:
Professor James B. Rawlings, der er ansat ved University of Wisconsin-Madison, USA, modtog æresdoktorgraden for sit værdifulde arbejde med modellering, simulering og regulering af kemiske processer og udvikling af software til disse formål. Især værdsættes hans banebrydende forskning inden for ’model prædiktiv regulering’ (Model Predictive Control, MPC) og hans medvirken til fremme teknologien på DTU og i dansk industri. Rawlings artikler er af høj videnskabelig kvalitet, og han har altid haft evnen til at formidle resultater fra svært tilgængelige områder til et bredt publikum.
Professor Hassan Aref, der er ansat ved VirginiaTech, USA, blev udnævnt til æresdoktor på baggrund af hans forskningsresultater inden for fluid mekanik. Han er først og fremmest kendt for sin opdagelse og udvikling af begrebet kaotisk advektion, som viser, hvorfor nogle bevægelser af omrørere giver anledning til kaotisk bevægelse af væskepartiklerne, og dermed effektiv blanding, mens andre ikke gør det. Aref er tæt knyttet til Danmark og DTU, da han har dansk studentereksamen, er cand. scient. fra Niels Bohr Instituttet og har benyttet sig af matematiker og daværende DTU-professor Jakob Nielsens teori for klassifikation af afbildninger i sin forskning. Aref er desuden blandt de absolut førende forskere inden for punkthvirvlers dynamik, og har opdaget stationære hvirvelkonfigurationer, kendt som vortex crystals.
Årets doktorer
Fire forskere har i det forgangne år forsvaret en doktorafhandling inden for teknisk videnskab på DTU. To af forskerne, professor Bent F. Sørensen og lektor Ilmar Ferriera Santos, blev ved årsfesten promoveret til doctor technices og fik overrakt doktormappen af rektor Lars Pallesen.
Professor Bent F. Sørensen, Risø DTU, forsvarede sin afhandling "Cohesive laws for assessment of materials failure: Theory, experimental methods and application". Afhandlingen beskriver, hvordan sammenhængskraften, styrken og brudfladerne opfører sig i komplekse kompositmaterialer. Resultaterne af Bent F. Sørensens arbejde har især værdi i udviklingen af nye, moderne materialer til eksempelvis vindmøllevinger.
Man kan læse mere om Bent F. Sørensens arbejde her.
Lektor Ilmar Santos, DTU Mekanik, forsvarede sin afhandling “Mechatronics Applied To Machine Elements With Focus on Active Control of Bearing, Shaft and Blade Dynamics“. Ilmar Santos studerer forskellige mekatroniske metoder anvendt på maskinelementer som lejer, aksler og blade. Hans arbejde med rotor- og bladvibrationer og mulighederne for at regulere disse, tilfører afgørende viden for et særdeles udfordrende problem og giver grobund for at udvikle en helt ny type maskiner.
Man kan læse mere om Ilmar Santos’ arbejde her.
G.A. Hagemanns Guldmedalje
Dette år uddeltes også G.A. Hagemanns Guldmedalje for Ingeniørvidenskabelig Forskning. Professor emeritus Vagn Lundsgaard Hansen, DTU Matematik, modtog denne guldmedalje for hans utrættelige, livslange indsats for matematikken og ingeniørvidenskaberne. Vagn Lundsgaard Hansen ser matematik over alt – og hans virke er på samme tid dybt fagligt og formidlende. Han er en umådelig afholdt forelæser og vejleder på universitetet, og han betragtes som en af den moderne tids mest betydningsfulde danske matematikere.
DTU’s Guldmedalje
DTU’s Guldmedalje blev for første gang i dens historie tildelt en ikke-dansker, nemlig rektor for KAIST (Korean Advanced Institute of Science and Technology) professor Nam Pyo Suh. Professor Nam Pyo Suh har en lang og imponerende karriere inden for ingeniørområdet. Inden han blev udnævnt til rektor for Sydkoreas ledende tekniske universitet, har han gjort en enestående både forskningsmæssig og uddannelsesmæssig karriere på blandt andet MIT, USA. Han har desuden spillet en central rolle som rådgiver for organisationer som Verdensbanken og FN samt universiteter og virksomheder over hele verden om tekniske emner og problemstillinger. Hans arbejde inden for naturvidenskab, teknisk videnskab og lederskab stemmer desuden perfekt overens med DTU’s mission om at udvikle og skabe værdi for samfundet gennem til de tekniske videnskaber og naturvidenskab. Professor Nam Pyo Suh tildeltes DTU’s Guldmedalje, fordi han er en ’global leader, a global scientist and a friend of DTU’, som rektor Lars Pallesen formulerede det.
DTU’s pris for forskningsbaseret rådgivning
For første gang blev der givet en pris for forskningsbaseret rådgivning. Den blev overrakt af koncerndirektør Niels Axel Nielsen, Erhverv og Myndigheder til chefkonsulent Arne Büchert fra DTU Fødevareinstituttet. Arne Büchert modtog prisen for med stor faglig dygtighed og engagement at have udviklet rammerne for den forskningsbaserede myndighedsbetjening, særligt inden for fødevaresikkerhed og ernæring. Hans store faglige indsigt samt hans grundighed og troværdighed har gjort, at det daværende Fødevareinstituts overgang fra sektorforskning til universitet foregået særdeles smidigt og har fastholdt tilliden og dialogen mellem myndigheder og DTU. Læs mere om prismodtagelsen på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside her.
DTU’s internationale pris
Dekan Martin Bendsøe overrakte dernæst DTU’s internationale pris til lektor Poul Andersen, DTU Mekanik. Poul Andersen modtog prisen for sit arbejde med at udvikle uddannelser inden for det maritime område. Senest har han haft en stor andel i etableringen af et internationalt Master of Science in Engineering-uddannelsessamarbejde mellem universiteterne i Nordic Five Tech-alliancen. Det betyder, at de studerende følger det samme grundforløb det første år, men herefter kan studere på det universitet, der har det spor, som bedst matcher den studerendes interesse for eksempelvis krydstogtsskibe eller sejlbåde.
Årets sikkerhedsnål
DTU’s årlige sikkerhedspris, sikkerhedsnålen, blev tildelt skibsinspektør Hans-Erik Mahnfeldt, DTU Aqua. Han får sikkerhedsprisen for sin store indsats i forbindelse med sikkerhedsgodkendelsen af DTU’s oceangående forskningsskib Dana. Han har forestået et stort og væsentligt arbejde med at implementere sikkerhedsprocedurer og sikre de højeste standarder. Dette er et godt eksempel på den rederifunktion, der også varetages på DTU Aqua og som danner grundlaget for, at Danmark også i fremtiden kan have et nationalt funderet, flydende laboratorium.
Festforedrag om stjerner og planeter
Professor Jørn Leif Jørgensen, DTU Space, afsluttede den officielle del af årsfesten med et veloplagt foredrag om ’Ledestjerner, stjernekameraer og DTU som rumfartsuniversitet’, hvor publikum blev introduceret til dansk bidrag i kortlægningen af Jordens magnetfelt og andre satellitmissioner.