Kromosomtest kan forbedre kræftbehandling

DTU-forskere har opdaget et mønster af kromosomfejl hos kræftpatienter, som kan bruges til at vælge den rigtige type kemoterapi fra starten.

Hurtigere og mere effektiv behandling af kræft med langt færre bivirkninger for patienterne. Det kan snart være en realitet takket være et samarbejde mellem forskere fra Danmarks Tekniske Universitet og Cancer Research UK, London. Det er lykkedes forskerne at identificere et mønster af genetiske defekter, der kan bruges til at forudsige, hvordan patienter med kræft i æggestokkene vil reagere på nogle af de almindeligt benyttede kemoterapeutiske stoffer.

 

Personaliseret medicin

Forskningsresultaterne – som i denne uge bliver offentliggjort i det amerikanske tidsskrift ”Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS)* – kan få stor betydning for, hvilken medicin lægerne i fremtiden vælger at give til den enkelte kræftpatient. Det er således et vigtigt skridt mod bedre helbredelsesmuligheder og en personlig, skræddersyet patientbehandling.

 

Behandling med kemoterapi foregår i dag ofte ved, at man prøver sig frem med forskellige stoffer. For mens én type kemoterapi virker godt på nogle kræftpatienter, virker den dårligt eller slet ikke på andre. Denne fremgangsmåde har store konsekvenser for patienterne i form af alvorlige bivirkninger eller for langsom behandling. Men nu har en forskningsgruppe ved Center for Biologisk Sekvensanalyse (CBS) på DTU Systembiologi fundet en genetisk fællesnævner hos de patienter, som ikke reagerer positivt på behandling med et af de meget anvendte stoffer, paclitaxel

 

Kromosommønster afgør behandling

Forskerne analyserede prøver fra patienter med kræft i æggestokkene ved hjælp af dna-chips og fandt, at de patienter som reagerede dårligt på paclitaxel havde forskellige antal kromosomer i kræftcellerne i stedet for de normale 23 kromosompar i hver eneste celle. Denne gruppe af patienter kunne derimod med fordel behandles med stoffet carboplatin. Det særlige mønster i patienternes kromosomer kan altså danne grundlag for en test, som kan afgøre, hvilken type kemoterapi den enkelte kræftpatient skal have.

 

Slut med ineffektiv medicin

”Det har indtil nu været svært at forudsige, hvilke patienter der med fordel kan behandles med de forskellige typer kemoterapeutisk medicin. Med vores nye resultater håber vi, at det inden for fem år bliver muligt at teste hver enkelt patient for ulige kromosomfordeling og dermed spare patienterne for behandling med ineffektiv medicin,” siger professor Zoltan Szallasi fra DTU. 

 

De nye resultater kan også få betydning for patienter med andre kræftformer.

”Da vores metode er generel, tyder meget på, at den kan benyttes til at forudsige den kemoterapeutiske respons i flere kræfttyper, særligt brystkræft, da denne type er beslægtet med kræft i æggestokkene,” forklarer Szallasi.

 

* “Chromosomal Instability Determines Taxane Response”. Swanton et al., 2009. Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

For kontaktoplysninger se pressemeddelelsen.